Skeptična i odbija da postavi rokove

Uprkos činjenici da je njemački poslanik Peter Bayer povećao nade građana Kosova da će dobiti viznu liberalizaciju prije 2020. godine, Evropska unija je veoma skeptična i odbija da postavi rokove, prenela je Gazeta Express, pozivajući se na visokog neimenovanog zvaničnika EU.

Za razliku od, kako se navodi, poslanika nemačkog Bundestaga Petera Bayera koji je rekao da bi vizna liberalizacija mogla biti „božićni poklon za Kosovo“, EU odbija da odredi jasan vremenski rok.

Visoki neimenovani zvaničnik EU potvrdio je za Gazetu Express "da se ne očekuje da će pitanje ukidanja viznog režima za Kosovo biti na dnevnom redu sljedećih sastanaka nadležnih tijela koja se bave liberalizacijom viza u Uniji".

"O liberalizaciji viznog režima za Kosovo posljednji put je razgovarano u Savjetu tokom austrijskog predsjedavanja 2018. godine i do sada nije uključena u dnevni red bilo kog budućeg sastanka pripremnih tijela zaduženih za pitanja viza", rekao je on listu.

On je rekao da institucije EU ne mogu da odrede rokove za liberalizaciju viza, jer „za to nema dovoljno podrške država članica“.

On kaže da je suštinski uslov za liberalizaciju viza napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i održivost ovog napretka zaista su uslovni elementi za liberalizaciju viza", izjavio je zvaničnik EU za Express.

Izvor: Kosovo Online