Odbija da bude dio ove vrste politike

Bivši poslanik Alternative Ilir Deda najavio je danas da se neće kandidivati na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 6. oktobar, prenosi Koha.net.

Deda je na Facebook nalogu objavio da "politička elita na vlasti i opozicija, zasljepljena ličnim sukobima, ne želi da da odgovore i preuzme odgovornost za Republiku Kosovo".

Kaže da umjesto da politička pobjeda Kosova postane prioritet, individualna pobjeda stranke je važnija.

“Stoga odbijam da budem dio ove vrste politike, u suštini primitivne i krajnje neodgovorne", rekao je.

Prema njegovim riječima, izbori 6. oktobra bi mogli biti prilika za radikalnu političku transformaciju Kosova, ali, smatra da se to neće dogoditi.

Navodi i da se izbori pretvaraju u sukob militanata s jedne i pokušaja političkog opstanka s druge strane.

Ocjenjuje da opoticija ide odvojeno, što ne donosi potrebne promjene.

“Umjesto kosovskog interesa preovladavao je stranački interes i položaj pojedinaca unutar stranke. U borbi sa političkom kratkovidnošću nemam šta da pitam, ko pobjeđuje 2-3 odsto više ili manje, i to nije program izgradnje države, već je napor političkog preživljavanja, bez reformskog projekta, preživjelih koji su već dostigli vrhunac licemjerja" , kazao je Deda.

Dodaje da se vodi uvjerenjem da novoj politici trebaju dobro formirani pojedinci koji stvaraju jaku, ne militantnu, političku grupu te da su politički projekat i ponuđena rješenja važni, a ne pojedinačno pozicioniranje.

“Sada je vrijeme za ravnotežu kao posljedicu neuspjeha u postizanju rezultata standardne i političke vizije koju snažno tražim i promovišem, i kao rezultat toga poštujem sebe“, dodao je.

Deda kaže da, iako mu je ponuđeno da bude na nekim izbornim listama, neće raditi protiv svog uvjerenja.

„To ne znači da ću prekinuti svoj javni angažman kao građanin i politički aktivista. Jednostavno rečeno, odbijam da budem dio ‘igre’ u kojoj traženi ishod - fundamentalna promjena koju želim - ne vjerujem da će biti postignuta na sljedećim izborima. Prema tome, ne vidim nikakvu vrijednost u učešću u njima. Vjerujem da je moja lična odluka takođe najiskrenija prema mojim pristalicama kojima se iz srca zahvaljujem na kontinuiranoj podršci koju su mi pružili i za koju tražim razumjevanje“, zaključio je Deda.

Izvor: Kosovo Online