Doći do destabilizacije na Balkanu ukoliko se pritisci nastave

Neposredno nakon obznanjivanja da je primio poziv Specijalnog suda, saopštio je i da daje ostavku na mjesto premijera jer u Hag ne ide, kako je rekao, "premijer i država Kosovo", već on lično. Pred vanredne izbore, bivši premijer Kosova, Ramush Haradinaj, otkriva: "Uslijed pritiska zemalja Kvinte čudnim mjerama vlada je bila primorana da da ostavku".

Dok se Kvinta oglašava sa pozivima prvo srpskom i kosovskom rukovodstvu – jednima da prestanu sa lobiranjem za "odpriznanja" Kosova, drugima da ukinu takse, te u najnovijem pozivu juče posebno kosovskim liderima i narodu, Haradinaj oštro kritikuje pet zapadnih država da vrše pritisak na Kosovo, ne i na Srbiju.

"Ja nisam za to da se prihvate ovi uslovi Kvinte. Ja sam za to da im kažemo izvinite, mi smo suverena zemlja, mi imamo našu verziju kako možemo da se dogovorimo sa Srbijom, ukoliko poštujete to doći ćemo za sto, ako ne, čekaćemo. Nije po svaku cijenu uslov za dijalog", kazao je najnovijem intervjuu za "EkonomiaOnline".

Priznaje da su zemlje Kvinte saveznici Kosova, da ih poštuje, te da je svijestan njihove zainteresovanosti za dobre odnose sa Srbijom.

"Ali oni bi trebalo da shvate da više nema prostora da se vrši pritisak na Kosovo, jer tim pritiskom sa čudnim mjerama primorali su Vladu da da ostavku", poručio je Haradinaj.

Navodi da će doći do destabilizacije na Balkanu ukoliko se takvi pritisci nastave, te da bi pritisak trebalo da preusmjere na Srbiju.

"Došli su do kraja, ako žele mogu da nas potope, ali pritiskom više ne mogu da nas ubjede. Kvinta treba da okrene pritisak prema Srbiji, koja je na neprincipijelan način postavila uslov samo da bi započela dijalog. Kaže: ukinite taksu. A šta će onda tražiti za priznanje, ako samo da bi započela dijalog traži tržište?!", istakao je bivši premijer, koji trči i ovu izbornu trku.

Zaustavili podjelu sklanjanjem dijaloga od Mogherini

"Ja znam šta sam podneo da zaustavim podjelu Kosova", i baš zbog toga, Haradinaj naglašava da ne treba prihvatiti uslove Kvinte.

"Vjerujem da je od važnosti da se građani Kosova osjećaju suverenijim. Oni sebe više ne osjećaju robovima", ohrabrio je javnost pred izbore i izlistao svoja dostignuća:

"Od prvog trenutka kada sam otišao na sastanak sa EU, sa gospođom Mogherini, rekao sam da neću dozvoliti podhelu Kosova, neću odobriti Mogherinijev dijalog. Desilo se ono što sam rekao, sklonili smo dijalog od Mogherini koja je bila za podjelu, stavili smo to kod Merkel u Berlinu. Stvorićemo vojsku, stvorili smo. Odbranićemo teritorijalnu cjelovitost, učinjeno je. Liberalizacija je u procesu da se dogodi i nismo daleko. Narod više ne želi sluge".

PDK, LDK, Samoopredjeljenje pristale bi na ukidanje takse bez priznanja Srbije

Haradinaj smatra da postoji rješenje kako se pritisak Kvinte i uopšte međunarodne zajednice može ukloniti, a to je:

"Ukoliko sve parlamentarne stranke budu imale isti stav i ne igraju igre".

Ali je takođe uvjeren i da će svi političari iz Prištine, osim njega, uključujući i Albina Kurtija, pristati da se ukinu takse bez da, kako kaže, Srbija prizna Kosovo. Za to kao dokaz navodi saznanja da su predstavnici PDK, LDK i Samoopredjeljenja na svakom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima iza zatvorenih vrata to govorili.

"To je greška. Mislim da im to ne pomaže, čak ni Kosovu. Oni bi trebalo da budu jasni, dijalogu se vraćamo bez ikakvog uslovljavanja. Vrlo jednostavno", zaključuje Haradinaj.

Izvor KoSSev