Poboljšanje efikasnosti i transparentnosti

U cilju poboljšanja efikasnosti i transparentnosti opština i većeg uključivanja građana, naročito nevećinskih zajednica, USAID i Ministartvo administracije i lokalne samouprave su potpisali memorandum o razumjevanju sa predstavnicima 14 opština na Kosovu. Pored deset opština sa većinski srpskim stanovništvom, među potpisnicama memoraduma su i opštine Obilić, Istok, Klina i Dragaš.

Direktorka USAID-a na Kosovu Lisa Magno je izjavila da je zadovoljna zalaganjem gradonačelnika u boljem upravljanju lokalnih samouprava, dodajući da se pružanje javnih usluga može poboljšati jedino aktivnijim uključivanjem građana.

“U Štrpcu, Gračanici, Partešu i Ranilugu opštinski zvaničnici i USAID su osnovali radnu grupu kako bi izradili tranparentni budžetski proces. U Klini i Dragašu opštine rade sa USAID-om na akcionom planu o transperentnosti u skladu sa uputsvima Ministartva administracije i lokalne samouprave, gdje su propisani koraci i vremenski rokovi za poboljšanje procesa, dok se predsjednici nekoliko opština trenutno sastaju sa civilnim društvom i omladinskim savjetima, kako bi bolje shvatili perspektivu čitave zajednice”, rekla je Mango.

Osnaživanje međuetničkih odnosa i promovisanje raznolikosti u opštinama predstavlja poseban cilj strategije za lokalnu samoupravu, što je i stalni zahtjev EU, izjavila je ministarka administracije i lokalne samouprave Adrijana Hodžić i navela da USAID-ov projekat doprinosi ispunjavanju strateških ciljeva.

“Imam posebnu čast da u ime Ministartva za administraciju i lokalnu samoupravu budem jedna od potpisnica sporazuma o razumjevanju, za početak petogodišnjeg projekta USAID – LEGA u iznosu od 12 miliona eura koji će doprineti poboljšanju učinka u pružanju opštinskih usluga građanima i njihovom uključivanju u proces donošenja odluka i osnaživanju međuetničkih odnosa i promovisanju raznolikosti u 14 opština”, rekla je Hodžić.

Zamjenik predsjednika Opštine Obilić Ibush Mjekiqi ističe da je ova opština od osnivanja bila spremna na saradnju, a posebnu pažnju je pridavala životnoj sredini i zdravstvu, kao i uključivanju žena i mladih u proces donošenja odluka.

“Sa zajedničkih sastanaka želim da izdvojim: osnaživanje neformalne grupe žena - odbornica i rodnu ravnopravnost, podršku omladinskom savjetu i uključivanje nevećinskih zajednica u upravljanje lokalnim omladinskim savjetom, kao i podršku održavanju javnih rasprava o srednjeročnom planu troškova u periodu od 2019. do 2022. godine u mjestima sa srpskom i drugim zajednicama”, rekao je Mjekiqi.

Predsjednik Opštine Gračanica Srđan Popović je istakao da bi trebalo ponaći modalitete uključivanja građana u kreiranje lokalne politike.

“Najšire učešće građana u donošenju odluka na svim nivoima pa i u lokalnim je neophodan preduslov za ostvarivanje najvišeg stepena demokratije i vrednostima kojima težimo. To je ujedno i garancija da će te odluke biti donete u njihovom interesu, odnosno u interesu građana i zajednica u kojima žive i upravo to je jedan od ciljeva koji očekujemo da ćemo svi zajedno postići potpisvanjem memoranduma o razumevanju”, podvukao je Popović.

Građani moraju biti upućeni u odluke i planove koje usvaja skupština opštine, ali sa njima treba obaviti i konsulacije o trošenju budžetskih sredstava, istakao je gradonačelnik Gračanice i zaključio da je krajnji cilj efikasnije uključivanje građana u donošenje odluka na lokalnom nivou.

Siniša Kostić, RTK2