Trgovinski rat Priština-Beograd

Osvajanje Sjevera, lažljivi scenariji, pripajanje "Preševske doline" Kosovu i otvorene pretnje političara na društvenim mrežama – sve ovo građani na Sjeveru slušaju i gledaju istovremeno dok u najnovijoj fazi urušavanja kvaliteta svog života ne mogu da pristupe ni najosnovnijim uslužnim djelatnostima – kupovini bilo čega trenutno u četiri opštine na Sjeveru Kosova.

Ovakva retorika odlikuje inače javni diskurs srpskih i kosovskih lidera, među kojima su i dva predsjednika, koji već godinama vode takozvani proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dok je dijalog obustavljen i opisan kao "klinički mrtav".

Retorika se naročito zaoštrila od kraja pretprošle nedjelje, kada je premijer Ramush Haradinaj optužio grupu srpskih privrednika da navodno "pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu"; da bi se iz srpskih izvora, par dana kasnije, potvrdilo ono sa čim se trenutno građani četiri opštine na Sjeveru suočavaju – zatvorene su sve radnje, i obustavljene sve uslužne djelatnosti u privatnom sektoru, a stižu i prva upozorenja da bi se slično moglo desiti i sa bolnicom.

Šta za to vrijeme govore trojica ključnih aktera na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni u brizi za građane na Sjeveru?

Thaçi: Da se "Preševska dolina" pripoji Kosovu

Dok zvaničnu politiku Beograda optužuje za zloupotrebu srpskih građana na Kosovu, te da su propali planovi Srbije za izazivanje vještačke krize na Sjeveru, od te iste države, a kroz svoju zvaničnu politiku, predsjednik Kosova pokušava direktnim izjavama i potezima da izvrši secesiju njene tri opštine, koje će potom pripojiti teritoriji Kosova.

"Nema humanitarne krize na Kosovu, postoji tendencija improvizacije Srbije da predstavi žrtvom srpske građane na sjeveru Kosova, tako da je veoma važno da cio demokratski svijet bude upoznat sa realnošću i da shvati realnost. I nova tvrdnja Srbije je propala", rekao je Thaçi.

Istovremeno sa pokušajem da objasni demokratskom svijetu kakva je realnost i šta to Beograd loše radi, Thaçi je skupštini podneo rezoluciju o "Preševskoj dolini".

Dokumentom se traži od poslanika i institucija da podrže volju Albanaca za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu iznetu na referendumu 1992. godine, a za koju se tada, podsjetio je, borila i Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Haradinaj: Lažljivi scenario

Istovremeno, premijer Ramush Haradinaj, danas na svom Twitter nalogu objavljuje poruku sljedeće sadržine:

"Dragi Aleksandre Vučiću, preporučujem ti da NE sprovodiš tvoj dobro-poznati lažljivi scenario da destabilizuješ Sjeverno Kosovo. Lažna "humanitarna kriza" nikada neće poslužiti kao paravan za tvoje ciljeve za destabilizaciju, a ti ćeš biti odgovoran. Kosovo će podržati i zaštiti svoje građane na Sjeveru Kosova. Ramush Haradinaj", potpisao je premijer personalizovanu poruku srpskom predsjedniku.

I juče je Haradinaj imao uznemirujuće poruke za javnost, on je optužio "strane agenture" za vođenje "specijalnog rata" na Sjeveru Kosova.

Vučić: Hoće da slome otpor

A o stranim agenturama već dvije godine priča srpski predsjednik Aleksandar Vučić, ali i o pokušaju Albanaca da "osvoje Sjever", kao o nečemu što jedino interesuje Prištinu.

Posljednji put prekjuče:

"To je jedino što rade, pa to je jedino o čemu razmišljaju i to vam govorim već tri godine ljudi, već tri godine vam govorim, oni vide da imaju ozbiljan otpor na Sjeveru, da imaju veoma ozbiljan otpor, i po svaku cijenu hoće da slome taj otpor i zato koriste srpske političare. Šta mislite, hajde objasnite mi, što sam ja najgori čovek na kugli zemaljskoj u svim albanskim medijima u Prištini?! A što su moji protivnici odavde dobrodošli i šta god da kažu i kako god da kažu".

Predsjednik Srbije, uprkos svojim učestalim pesimističnim i katastrofičnim najavama o aktivnostima i planovima neprijatelja Srbije, usmjerenim protiv srpskog stanovništva na Sjeveru Kosova, takođe često ističe i to da Srbija neće dozvoliti "novu Oluju i Bljesak" na Sjeveru, da će zaštititi svoj narod, a od nedavno i da niko "neće ostati gladan", iako još uvijek ne otkriva mjere kojima će se sve to sprečiti, odnosno ispuniti.

O dobrobiti stanovništva, govori i Ramush Haradinaj, dok zaokružuje i suverenitet Kosova:
"Danas smo još jednom dali institucionalni odgovor na sve akcije Srbije, odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu vlade Republike Kosovo prema svim građanima Republike Kosovo".

I dok lideri kosovskih i srpskih institucija uporno tvrde da ih interesuje očuvanje mira i stabilnosti, odnosno "raskrinkavanje lažne humanitarne krize" za građane na Severu niti je kriza lažna, niti situacija stabilna.

Danas već drugi dan na Sjeveru Kosova ne rade prodavnice, apoteke i drugi uslužni objekti zbog bojkota trgovaca. Trgovci na Sjeveru bojkotuju albanske distributere zbog kako je saopšteno odluke vlade Kosova da na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvede takse na uvoz od 100%, istovremeno, zbog te iste mjere, roba iz Srbije više od dve nedjelje nije ušla na Kosovo.