Tradicija, posljedice rata ili nešto treće

Ilegalno posjedovanje oružja predstavlja ozbiljan problem u području opšte sigurnosti i direktno ugrožava živote građana.

Prema analizi UNDP-a, na Kosovu ima preko 200.000 komada oružja u rukama građana.

Ministarstvo unutarnjih poslova uskladilo je većinu pravnih okvira u području oružja sukladno Nacionalnoj strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Izmi Zeka izjavio je kako se pitanje ilegalne regulacije oružja poboljšava iz godine u godinu. Međutim, prema njegovim riječima, upotreba ilegalnog oružja u pljački, porodičnom i školskom nasilju postala je zabrinjavajuća.

Nedavni slučajevi pljačke i porodičnog nasilja, nasilja u školama izazvali su zabrinutosz kod naših građana. Policija Kosova svake godine zaplijeni više od hiljadu komada oružja.

Još jedna zabrinjavajuća pojava je upotreba ilegalnog oružja po veseljima. Gazmend Hoxha, iz Odjela za javni red i javnu sigurnost u Policiji Kosova, kaže za Radio Kosova da Policija Kosova tokom cijele ljetne sezone poduzima posebne operacije kako ne bi bilo pucnjave na veseljima.

Zaplijenjeno oružje koje nije legalizirano uništeno je. U međuvremenu, od rata do sada, Policija Kosova je uništila više od 11.000 komada oružja.