Inspekcija privremeno zatvorila ova odjeljenja

U Prištini su u četiri privatne bolnice, tokom posljednjih mjesec dana izvršeni pretresi pod sumnjom da su se nezakonito vršile transplantacije organa i ljudskih ćelija. Zdravstvena inspekcija je privremeno zatvorila ova odjeljenja unutar bolnica.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u Ministarstvu zdravlja, Nora Krasniqi, izjavila je za RSE (Radio slobodna Evropa) da su tokom sprovođenja inspekcije u tim privatnim bolnicama naišli na nezakonite aktivnosti, koje su rezultirale privremenim prestankom rada ovih odjeljenja u bolnici, dok je zamrznuti materijal, dakle ljudske ćelije, prebačen u kosovski Kliničko-univerzitetski centar, odnosno na Ginekološku kliniku, na čuvanje.

"Zdravstvena inspekcija zajedno sa Policijom Kosova sprovela je inspekciju u nekim privatnim bolnicama koje imaju licencu za pružanje usluga u oblasti vještačke oplodnje. Ove institucije su utvrdile povrede odredbi Zakona o reproduktivnom zdravlju na osnovu čega je Zdravstvena inspekcija primjenila mjeru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama", rekla je Krasniqi.

U međuvremenu, Policija Kosova odredila je druge mjere prema zdravstvenom osoblju u ovim službama, u skladu sa zakonskom regulativom.

Portparol Policije Kosova, Baki Kelani, izjavio je za Radio slobodna Evropa da Odjeljenje za trgovinu ljudskim organima sumnja da su u bolnicama izvršena krivična djela nezakonita transpaltacija i trgovina ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno lečenje.

Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima, osim ljudi sa Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

Advokat jedne od privatnih bolnica, Besnik Berisha, u izjavi za Radio slobodna Evropa, poručio je da ne postoje dokazi da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.

On tvrdi da su na osnovu evidencije Inspektorata zdravstva uočeni neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.

Istraga je u toku.

Izvor: Koha/RSE/Kossev