Barikade kod Zubinog potoka

Tokom policijske akcije na severu Kosova pritvoreno je 19 policijskih službenika od koji 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti. Njima je određen pritvor od 48 časova, a istovremeno su suspendovani sa službene dužnosti.

Vatrenim oružjem ranjeno je jedno policijsko lice, a drugo je od istog metka zadobilo povredu. Trojica policajaca je povređeno prilikom uklanjanja barikade na putu ka Zubinom Potoku. Na istom mestu zadobilo je povrede i šestoro građana koji su bili na barikadama - rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog tužilaštva, Policije Kosova i Policijskog inspektorata uz objašnjenje da su dvojica radnika UN misije na Kosovu pritvoreni su jer su bili "učesnici na barikadama".
Radnik UNMIK-a je oslobođen, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa.
Prethodno je Ambasada Rusije u Beogradu zatražila puštanje na slobodu ruskog državljanina Mihajila Krasnoščekova koji je priveden tokom policijske akcije na Kosovu. Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a.
Predsednik i premijer Kosova Hashim Thaçi i Ramush Haradinaj istakli su da je akcija sprovedena za dobrobit svih građana Kosova u cilju jačanja vladavine prava.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je, s druge strane, punu borbenu i bojevu gotovost Vojske Srbije i rekao da će "vojska će zaštititi naš narod" ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života.

Dugo pripremana akcija

Portparol i tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Syl Hoxha kazao je da su istražne radnje protiv osumnjičenih osoba započete u aprilu prošle godine i da je u međuvremenu saslušan veći broj svedoka kako bi se sakupile činjenice i dokazi za krivična dela zloupotrebe položaja, organizovanog kriminala, krijumčarenja, uzimanja i davanja mita i slično.
"Nakon jednogodišnjih aktivnosti i sakupljanja dokaza, Tužilaštvo je predalo zahtev Osnovnom sudu u Prištini za pretres kuća i ostalih lokacija osumnjičenih. Među njima su pripadnici Policije Kosova iz srpske, albanske i bošnjačke zajednice. Među osumnjičenima su i građani koji su bili uključeni u krivična dela", kazao je Hoxha.
Miradije Kelmendi iz Inspektorata policije saopštila je da su radnici Policije Kosova uključeni u kriminalne radnje osumnjičeni za dela učestvovanja u kriminalnoj grupi, te za zloupotrebu položaja, krijumčarenje robom i davanje mita, dodajući da je pretreseno 12 lokacija. Uhapšeni policajci imali su različite činove, a istraga će se nastaviti.
Reshat Qelaj, direktor Policije Kosova, kazao je da je akcija bila detaljno isplanirana. Naredbe za hapšnje izdate su u ponedeljak, kazao je on.
"Akcija je počela u 6 ujutru, i u većini opština gde su bili osumnjičeni protekla je bez smetnji. Dosta problema je bilo u Zubinom Potoku, budući da je tamo na policiju izvršen oružani napad u kome je lakše ranjen jedan policajac, dok je drugi povređen od istog metka", kazao je qelaj.
Zbog otpora, izdata je naredba za angažovanje posebne jedinice radi uklanjanja barikada na putu ka Zubinom Potoku.
"Akcija je bila dosta uspešna, imali smo dobru saradnju sa tužilaštvom i inspektoratom. I pored aktivnog otpora dela stanovnika, akcija je uspešno sprovedena do kraja", kazao je Qelaj.
"U pokušajima uklanjanja barikada kako bi se stiglo do cilja naišlo se na vozilo UN-a u kojem je bio jedan međunarodni i lokalni radnik te misije. Oni su privedeni zato što su učestvovali u barikadama", dodao je Ćeljaj.
Akcija je sprovedena u nekoliko regiona, uključujući opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Skenderaj (Srbicu) i Drenas (Glogovac). U Mitrovici i drugim gradovima su se u ranim jutarnjim časovima, nakon početka policijske akcije, oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a na nekim putevima prema severu postavljene su barikade. ​

KFOR: Isključivo policijska operacija

Kosovske snage NATO-a (KFOR) saopštile su da Kosovska policija sprovodila policijsku operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji. KFOR je potvrdio da je ovo bila isključivo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova.
Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini potvrdila je da su evropski zvaničcnici u kontaktu sa rukovodstvima Prištine i Beograda i apelovali su na maksimalnu uzdržanost. Kocijančić je naglasila da je policijska operacija koja se vodila u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu u skladu sa sudskim nalozima, da treba da se sprovodi u skladu sa zakonom i da se komunicira na odgovarajući način.
"Policijske operacije trebaju da donesu poverenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe", naglasila je Kocijaničić. Briseleska portparolka poručila je da institucije EU "čvrsto veruju da je potreba policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma".

Barikade na putevima

Istovremeno, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu iz Mitrovice prema Zubinom Potoku. Specijalne jedinice Policije Kosova nalaze se kod sela Zupče u blizini Zubinog Potoka i ne dozvoljavaju prolazak vozilima građana niti novinara. Novinarskoj ekipi RSE rečeno je da "dalje ne može jer nije bezbedno".