Specijalci koristili palice i suzavac

Kako RTK2 nezvanično saznaje, jutros je u Štrpcu došlo do incidenta pošto je bager kompanije "Matkos group" otišao do mjesta Obereke, iznad Štrpca, gdje je ranije započeta pa zaustavljena izgradnja mini hidrocentale. Kako prenosi portal KOSSev dvadesetak mještana Štrpca povređeno je danas pošto je Policija Kosova upotrebila prekomernu silu u pokušaju da rastera okupljene mještane koji su blokirali put.

Jedan od povređenih, Stojan Joksimović, mještanin Štrpca, rekao za KoSSev, da je danas bez ikakave prethodne najave, pokušan bespravan nastavak izgradnje hidrocentrale, zbog čega se pedesetak mještana, među kojima je bilo i žena i djece, okupilo i preprečilo put bageru kako bi ovo zaustavili.

Policija Kosova, kaže, zatražila je od mještana da se uklone sa puta. Nakon što mještani to nisu učinili, policija je krenula na "goloruki narod", upotrebivši prekomjernu silu, rekao je Joksimović.

Oko dvadeset ljudi je povređeno, među njima i žene i djeca. "Sprejevima, pendrecima, maksimalna sila je upotrebljena", objasnio je.

"Sedamnaestoro njih medicinski je zbrinuto u Štrpcu – ispiranje očiju, sanacija povreda i opekotina".

Prema informacijama sa terena, jednom učesniku protesta je slomljen nos, a drugom ruka.

"Institucije su se oglušile, neće niko nikakav konkretan korak da preduzme. Mi nemamo ni dovoljno informacija šta se radi. Oni dođu kad im se prohtje", objašnjava Joksimović.

Prema njegovom svjedočenju, i major regionalne policije je bio prisutan i "dao je obećanje da će se stopirati radovi na pet dana, dok se inicira sastanak sa relevantnim faktorima".

Gradonačelnik Štrpca: Prekomjerna upotreba sile nedopustiva, više nikad ne smije da se ponovi

Gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije je osudio današnju prekomjernu upotrebu sile od strane policijskih jedinica.

"Cjelokupno opštinsko rukovodstvo i ja lično smo oduvijek bili uz svoj narod i tako će biti i nadalje. Ono što se jutros desilo, kada je usled prekomjerne upotrebe sile povređeno dvadeset mještana naše opštine je nešto što je nedopustivo i nešto što više nikad ne sme da se ponovi. Stava smo da se svi problemi moraju rješavati jedino na miran način", istakao je Nikolić u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da je opština Štrpce donela odluku o obustavi radova na izgradnji mini hidroelektrane zbog zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdjevanja kao i to da je ta odluka i dalje na snazi.

Iz Opštine Štrpce ističu da će o svemu što se danas desilo razgovarati sa nadležnima i tražiti objašnjenje za ovakav vid primjene sile nad nedužnim stanovnicima Štrpca.

Izvor: RTK2/Kossev