Profesor na Londonskoj školi ekonomije James Ker-Lindsay kaže da je glavni cilj evropskog prijedloga Sporazuma o normalizaciji odnosa da Kosovo dobije de fakto priznanje od Srbije i na kraju uđe u Ujedinjene nacije, a da zauzvrat formira Zajednicu srpskih opština.

U intervjuu za Albanian post, Ker-Lindsay kaže i da nije siguran da li "Kosovo vjeruje da je to cijena koju vrijedi platiti".

Dodaje i da je uvjeren da niko iz međunarodne zajednice nije tražio od Kosova da formira ZSO koja bi bila replika Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Albin Kurti i Aleksandar Vučič su se 27. februara, barem usmeno, dogovorili o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa, izvedenom iz francusko-njemačkog prijedloga. Da li ste očekivali ovakav rezultat i šta mislite o tome?

Imao sam pomešana osjećanja u vezi sa tim dogovorom. Bio sam veoma negativan prema prvoj verziji. Smatrao sam da to nije dovoljno ambiciozno i bilo je detalja koji nisu bili dobro objašnjeni. Ali, najnovija verzija je mnogo bolja u svakom pogledu. Čini se da je to konkretnije i očekivani plan implementacije bi trebalo da ga učini mnogo jačim. To još uvijek nije konačno sveobuhvatno rješenje koje nam treba. Ali, to je važan korak napred.

Dogovoreni sporazum ima 11 članova, ko ima najviše koristi od ovog sporazuma, ako se primjeni?

Ovde je glavni cilj da Kosovo dobije priznanje i konačno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Oduvijek je bilo pitanje koju bi cijenu Kosovo moralo da plati da to postigne. Čini se da ovaj ugovor postavlja uslove tog eventualnog prihvatanja. Autonomija za zajednicu kosovskih Srba. Pitanje je da li Kosovo vjeruje da je to cijena koju vrijedi platiti. Ja svakako mislim da jeste.

Da li ovim sporazumom Kosovo dobija de fakto priznanje od Srbije?

To je složeno pitanje. Formalno gledano, priznanje ili postoji ili ne postoji. Ali, u ovom slučaju, mislim da možemo tvrditi da Kosovo dobija de fakto priznanje od Srbije. U stvari, može se tvrditi da je Srbija u suštini prihvatila da je Kosovo izgubljeno od početka. Oduvijek sam smatrao da je kampanja Srbije protiv priznanja zapravo bila osmišljena da ojača sopstvenu poziciju u bilo kakvom razgovoru o konačnom formalnom priznanju. Ali, sada se čini da je ovaj sporazum, ako bude usvojen, još jedan veliki korak ka konačnom prihvatanju da je Kosovo nezavisno. Ali još uvijek postoji put i mislim da ćemo videti formalno priznanje.

Član 4 sporazuma, drugi stav, kaže da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji", a srpski predsjednik se plaši da to znači i indirektno priznanje Kosova, jer postoji rizik da se Kosovo pridruži Ujedinjenim nacijama koje su organizacija nezavisnih država. Kakve su šanse za članstvo Kosova u UN?

U ovom trenutku, mislim da su šanse vrlo male. Mora se ići u Savjet bezbjednosti. I to je pravi problem. Prvo, zemlje ne vole jednostranu secesiju. To je razlog zašto je samo polovina članica UN priznala Kosovo. Ovo, na primjer, objašnjava protivljenje Kine. Takođe, ovo ima geopolitičku dimenziju. Rusija je oduvijek željela da iskoristi prijem Kosova za postizanje svojih ciljeva na Kavkazu, a možda i na Krimu. To se nije promjenilo. Iz tog razloga, Kosovo ne može ući u UN dok ga Srbija zvanično ne prizna. Tada će Kini biti teško da se suprotstavi. Iako Rusija možda i dalje pokušava, izgledalo bi čudno da to učini kada Beograd prihvati Kosovo. Iz tog razloga i dalje smatram da bi srpsko priznanje trebalo da bude glavni cilj.

Član 10 sporazuma poziva strane da implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu, uključujući i Zajednicu srpskih opština, da li vjerujete da će Zajednica biti prelomna tačka u ovom sporazumu i vjerujete li da će se Kurti promeniti ili ublažiti svoj stav po tom pitanju?

Nadam se da neće. Video sam dosta gluposti napisanih o ZSO. Mnogi su pokušavali da je izjednače sa Republikom Srpskom u BiH. To jednostavno nije slučaj. Širom svijeta postoji mnogo oblika autonomije. Republika Srpska je samo jedna. Nastala je u sasvim drugačijem vremenu i u sasvim drugačijem kontekstu. Niko ne predlaže da se to ponovi na Kosovu. Jedini ljudi koji ovo kažu su oni koji ne razumeju kako autonomija funkcioniše ili oni koji namjerno žele da šire dezinformacije jer ne žele da plan funkcioniše. Ali, kao što sam rekao, ovo je cijena za konačno priznanje Kosova. Jedina druga moguća alternativa je razdvajanje.

Korekcija granica između Kosova i Srbije je razrađena kao alternativa ZSO, šta mislite o ovom pitanju?

Oduvijek sam vjerovao da je ovo najbolja opcija. To bi omogućilo obema zemljama da riješe pitanje jednom za svagda. Kosovski Srbi na sjeveru jednostavno ne žele da budu dio Kosova. A Kosovo mora da učini sve vrste ustupaka da bi ih usrećilo. Čini se da je mnogo lakše dopustiti im da odlučuju o svojoj budućnosti. Neka se pridruže Srbiji. A ako to takođe znači da se albanske zajednice na jugu Srbije mogu priključiti Kosovu, onda to svakako ima smisla kao konsenzualni sporazum između dvije zemlje. To je bolje nego beskrajne rasprave o autonomiji. Naravno, neki bi pitali za Srbe koji žive u drugim dijelovima Kosova. Ali svi znamo da se te zajednice brzo smanjuju. Sve u svemu, ovo izgleda kao logičniji pristup. Međutim, ideju korekcije granica odbacili su mnogi na Kosovu i u Srbiji i neke od zapadnih država, jer se, po mom mišljenju, pogrešno plaše da će Bosna i Hercegovina biti destabilizovana. Međutim, znam da mnogi visoki zapadni zvaničnici privatno podržavaju tu ideju.

Albin Kurti i Aleksandar Vučić će se 18. marta sastati u Sjevernoj Makedoniji kako bi pregovarali o planu implementacije sporazuma koji je već dogovoren u Briselu 27. februara? Šta očekujete od ovog sastanka? Da li će strane potpisati sporazum?

Biće zanimljivo videti šta će se dogoditi. Nadam se da će napraviti korak naprijed. Srbija očigledno ima rezerve prema sporazumu. Ali, na kraju krajeva, Vučić zna da je u interesu Srbije da se dogovori. Kosovo je za Srbiju bitka u kojoj ne može da pobjedi. Kurti mora da shvati da Kosovo mora da postane punopravni član međunarodne zajednice. Petnaest godina je prošlo od proglašenja nezavisnosti. Trebalo bi da se pridruži UN i drugim međunarodnim organizacijama. Ovaj sporazum još neće riješiti problem. Ali nadamo se da će to biti još jedan korak naprijed.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post