Razgovor za Express

Nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je proteklog vikenda posjetio Kosovo, kaže da je moguće da će se kosovska strana suočiti sa ogromnim pritiskom kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Gazeta express.

"Znate ako je veliki pritisak onda stvari puknu, najbolje je bez pritiska riješiti preostale probleme", kazao je Mesić i dodao tek ukoliko je "Kosovo suvereno u svakom svom milimetru, onda se sa njim može pregovarati".

Tako je odgovorio i na pitanje da li se razmena teritorija, kao eventualno rješenje kosovskog problema, može vratiti za pregovarački sto.

"Da bi se govorilo o promjeni granica, država koja ima veze sa ovim, odnosno Kosovo, mora da bude suverena na cijeloj svojoj teritoriji. Kada je suverena na cijeloj svojoj teritoriji, onda ta država može da razgovara sa kim hoće, ali kada neke njene delove pokriva neko drugi, ti razgovori nisu ravnopravni. Dakle, politički razgovori na nivou Evrope, zajedno sa Amerikom moraju da budu završeni, da Kosovo postane suvereno u svakom milimetru, onda se o svemu može pričati “, poručio je Mesić u razgovoru za Gazetu express.

On je naglasio da pregovori Beograda i Prištine neće biti brzo gotovi jer ima dosta neriješenih pitanja.

Ipak, smatra da Srbija umorna od nepriznavanja Kosova, da je u stanju invaliditeta zbog toga i da će "pokušati da uspostavi stvarne veze sa Kosovom".

On je potvrdio da je posjetio Sjevernu Mitrovicu, da su ga neki ljudi prepoznali, ali da nije bilo provokacija.

Podsjetio je da je tako Behgjet Pacolli, kada je izabran za predsjednika, prešao most i ušao u sjeverni dio grada, a da ga niko nije provocirao zbog toga.

Sabirajući utiske nakon sastanka sa Albinom Kurtijem, Vjosom Osmanijem i Glaukom Konjufcom, izjavio je da je sadašnje rukovodstva Kosova "kompetentno" jer "odgovaraju na aktuelne izazove".

Kada je u pitanju sukob SAD i Rusije u vezi sa Ukrajinom Mesić je naglasio da je "spreman da se kladi da tamo neće izbiti rat" i da će ovo pitanje biti riješeno diplomatskim putem.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express