FHP

Osnivač Fonda za humanitarno pravo, srpska književnica i aktivistkinja za ljudska prava, koja je dosljedno osuđivala brutalnost i zločine Srbije, Nataša Kandić, u ekskluzivnom intervjuu za Gazeta Express, govorila je o obećanju premijera Kosova Albina Kurtija, o tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Kandić je obećanje lidera Pokreta Samopredjeljenje nazvala političkom inicijativom i naglasila da kao takvu ne može da je podrži, jer, kaže da ta ideja ne bi doprinela vladavini zakona i pravdi za žrtve.

Koje pouke treba izvući iz slučajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine? – Može li Međunarodni sud pravde (MSP) Srbiju osuditi za genocid na Kosovu? – Postoje li stručnjaci na Kosovu koji mogu pripremiti tužbu? – Mogu li biti uključeni advokati? Može li Kosovo po ovom pitanju računati na Albaniju i Edija Ramu i koje bi mogle biti političke posljedice za Kosovo u slučaju gubitka takve bitke protiv Srbije?

O ovome i drugim detaljima u kompletnom intervjuu:

Gazeta Express: Da li mislite da je to veoma težak proces, s obzirom na činjenicu da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska izgubile takvu bitku protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde?

Nataša Kandić: MSP je utvrdio da je Srbija odgovorna za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u Srebrenici, a ne za izvršenje genocida, zbog čega je Bosna i Hercegovina podnela tužbu. Treba napomenuti da je prije ove odluke Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio oficire Vojske Republike Srpske za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici i da postoje indicije da MSP nije imao zakonsku osnovu za pozivanje Srbije na odgovornost za genocid. Iako nije doneta odluka o tome da je počinjen genocid, odluka o kršenju Konvencije je veoma teška odluka, koja pokazuje veliku odgovornost Srbije.

Kad govorimo o tužbi Hrvatske, to je bio politički čin, ishod se znao unaprijed. Ne postoji presuda za genocid Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, MSP nema dokaza o presudi za genocid u Hrvatskoj. Hrvatska je potrošila puno novca i nije bilo rezultata.

Najava premijera Albina Kurtija da će Kosovo podneti tužbu za genocid nema pravni osnov. Ako premijer angažuje međunarodne stručnjake da dokažu da su Jugoslovenska vojska i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije počinili genocid na Kosovu, shodno odlukama Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, to će skupo koštati Kosovo, a država će opet obećati pravdu za žrtve, posebnu pravdu, kaznu za Srbiju kao državu, a Međunarodni sud pravde neće objaviti takvu odluku.

Gazeta Express: Kakve su šanse da Kosovo može da tuži Srbiju i da dobije slučaj?

Nataša Kandić: Nema šanse da Međunarodni sud pravde presudi da je Srbija odgovorna za genocid na Kosovu. Nova vlada Kosova mora da izvesti Evropsku uniju i Ujedinjene nacije kako Srbija ne kažnjava odgovorne unutar Jugoslovenske vojske i oficire Ministarstva unutrašnjih poslova za ubistvo oko 7.000 albanskih civila i da im kaže (EU i Ujedinjenim nacijama) da se Srbija prema njima odnosi kao prema herojima i imaće podršku srpskog civilnog društva, posebno Fonda za humanitarno pravo.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pružio je hiljade dokaza protiv oficira Vojske Jugoslavije, koje je srpsko tužilaštvo u potpunosti ignorisalo. Vlada Kosova bi trebalo da insistira na tome da Evropska unija, pošto podržava rad kosovskih specijalizovanih vijeća, treba snažno da reaguje povodom činjenice da Srbija ne ispunjava svoje međunarodne obaveze kada su u pitanju zločini počinjeni nad Kosovom. Na Kosovu već dugo nema novih optužnica za zločine. Vlada Kosova može da nađe snažnu podršku povodom ovog pitanja. Međutim, ne i za političke ideje, poput ove tužbe za genocid.

Još jedno veoma važno pitanje su nestali, ali među nestalima (1642) ima i Albanaca za čiji nestanak je odgovorna OVK. U svakom slučaju, postoji veliki broj nestanaka u grupama, poput nestanka 30 muškaraca u Belegu, 50 iz Kraljana, 15 drugih iz Meje, najmanje 25 iz Dečana, Male Kruše i Orahovca – za koje su odgovorni Vojska Jugoslavije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Gazeta Express: Kakve bi mogle biti političke posljedice ukoliko Kosovo izgubi takvu bitku pred MSP protiv Srbije?

Nataša Kandić: Da ponovim, ne bi trebalo da se priprema ovakva tužba. Na Kosovu nema stručnjaka koji mogu tako nešto da učine, sve dok najbolji međunarodni stručnjaci ne prihvate takav posao, osim onih koji to vide kao priliku da zarade puno novca. Institut za ratne zločine treba oživjeti. Jedan je postojao, drugi treba da iskoristi ono što je Institut sakupio i da nastavi sa izgradnjom važne institucije.

Gazeta Express: Prema vama, koji su preduslovi koje Kosovo mora da ispuni da bi pred MSP ušlo u takvu bitku sa Srbijom.

Nataša Kandić: Ako Vlada Kosova i premijer Albin Kurti ne odstupe od svoje ideje o tužbi za genocid, onda ih čeka puno posla koji će koštati mnogo – prije svega treba da se odluči ko će podneti tužbu. Nisam sigurna da će Edi Rama podržati takvu ideju i da Kosovo za tako nešto može računati na Albaniju.

Gazeta Express: Da li ćete pomoći Kosovu po ovom pitanju ako to zatraže institucije Kosova?

Nataša Kandić: Kao i ranije, Fond za humanitarno pravo će podržati pravdu za žrtve srpskih snaga, ali u slučaju tužbe za genocid, ne možemo podržati političku ideju koja ne doprinosi vladavini zakona i pravdi za žrtve. Ali, kao i ranije, uvijek ćemo reći i izneti dokaze o tome kako Vlada Srbije štiti od krivične odgovornosti stotine policajaca koji su počinili zločine na Kosovu.

Izvor: Gazeta Express/Kossev