Rabisha Muhaxhiri: Uskoro će RTK imati i svoj drugi program koji će biti na srpskom jeziku, gdje će biti prostora i za ostale zajednice ali i za programe na jeziku većine, na albanskom jeziku. Nadamo se da će se ovo ubrzo ostvariti i da će RTK ostati jedna velika kuća za sve Kosovare.

Rabisha Muhaxhiri, glavna i odgovorna urednica za programe zajednica na Radio-televiziji Kosova i urednica vijesti, govori za naš portal o RTK kao javnom servisu, o osnivanju drugog kanala u okviru RTK, o redakciji na bosanskom...

O profesiji novinara

Moja zainteresovanost za novinarstvo je poodavna. Kada sam se trebala opredjeliti čime ću se baviti u životu tada je karakteristično bilo da, kao najstarije dijete u porodici, moji roditelji u meni vide  budućeg ljekara. Što zbog mojih težnji tako i zbog mog dobrog uspjeha, bila sam odličan đak. Onda sam ih na neki način razočarala, jer da u to vrijeme ženska osoba bude novinar nije bilo uopšte lako. To nije bila profesija za žene. Ali ja sam tu videla izazov i zaljubila su u ovu profesiju i odlučila sam da budem budući novinar. Kada  pričamo o 80-im godinama napominjem da sam diplomirani pravnik i magistar sam masovnih komunikacija, iako nikad nisam radila kao pravnica. Još od srednje škole sam napravila prve korake u novinarstvu, tada u Radio-televiziji Priština i evo me sada u RTK koja je na neki način nasljednik RTP-a.

O Radio-televiziji Kosova

Rabisha Muhaxhiri: RTK je osnovan odmah nakon rata na Kosovu, znači 1999. godine, uz ogromnu podršku međunarodne zajednice a posebno OSCE-a, organizacije koja je imala baš tu ulogu, razvoj medija na Kosovu. U početku je broj novinara i urednika bio veoma ograničen i program je bio veoma kratak, u startu sa jednim satom dnevno a onda se kako je prolazilo vrijeme i program se stalno produžavao sve do početka emitovanja od  24 sati dnevno, kako je i danas. U okviru RTK su i dvije radio televizije, Radio Slobodnog Kosova i Blue Sky Radio, kao i RTK web portal. Ono što je karakteristično za RTK je činjenica da je od svog osnivanja imao plan koji je veoma brzo ostvario, da u okviru svojeg naručja ima i ostale manjinske zajednice koje žive na Kosovu. Istovremeno se ponosimo činjenicom da u “News Room-u” radimo svi zajedno; Albanci, Bošnjaci, Srbi, Turci, Romi, Aškalije, Egipćani, i to je ono što drugi mediji na Kosovu nemaju. Cilj nam je da i u budućnosti nastavimo da radimo zajedničkim snagama i ojačamo naše buduće ciljeve. Sa dopunom ili promjenom zakona o RTK  važno je da ćemo ubrzo dobiti i svoj drugi program na srpskom jeziku gdje će biti prostora i za ostale zajednice ali i za programe na jeziku većine, znači na albanskom jeziku. Nadamo se da će se ovo ubrzo ostvariti i da će RTK ostati jedna velika kuća za sve Kosovare.

O redakciji na bosanskom

Rabisha Muhaxhiri: Već godinu dana radim kao urednica za programe zajednica i na neki način rukovodim redakcijama na jezicima manjina, ali to je jedan zajednički rad. Naši se materijali razmjenjuju između redakcija. Što se redakcije na bosanaskom jeziku tiče mislim da je malo zapošljenih. Cilj nam je da ima više  prostora, da povećamo osoblje i program na bosanskom. Oni su i sada jedna vredna ekipa i jako su motivisani. Urednica Nadira Avdić-Vllasi  ima jednu veliku odgovornost da radi sa novinarima redakcije i ona to radi dosta uspješno. Mladi novinari su ti koji se savjetuju od strane iskusnijih novinara, to je jedna mlada škola u RTK. Na osnovu njihovih mišljenja sa svakodnevnih sastanka mislim da su zadovoljni kako napreduju, kako sarađuju sa ostalim kolegama iz ostalih zajednica, ali i većinskih Albanaca. Nadam se da će u budućnosti, ukoliko nastave ovako da rade, postati profesionalci i dostići svoje ciljeve koje su pred sobom postavili. Svakako treba napomenuti emisiju “Mostovi” koja je strarno most među Bošnjacima na Kosovu ali takođe i most sa Bosnom i Hercegovinom. Znači bošnjački gledaoci su informisani o tome šta se na Kosovu dešava sa njihovom zajednicom, koji su njihovi problemi sa kojima se suočavaju, dostignuća, uspjesi ali takođe se informišu sa stanjem u matičnoj državi, pošto ima i dosta informacija iz Bosne i Hercegovine. Mislim da je stvarno jedna emisija koju vrijedi gledati. Uvijek ima prostora za napredovanje i to ja kao urednica imam na umu ali i kao novinar ove redakcije, tako da ovdje nije kraj, idemo i dalje napred sa novim uspjesima.

O programskoj šemi

Rabisha Muhaxhiri: RTK je javni servis i mi mislimo da i u budućnosti očuvamo ovaj status. Kada kažem javni servis mislim na to da pripada svima nama i to je upravo misija koju RTK ima, da ima mjesta za sve u programu RTK. Kada govorimo o programu on je trenutno stvarno preopterećen, jer kao što znamo postoji samo jedan kanal i da bi ovaj kanal bio uspješan, ili da imamo raznolikost koju želimo, stvarno je teško raditi na programu. Podrzumjeva se da televizija ima svoju težnju, svoj status, a svi žele da budu u prime timingu (udarnom vremenu) a to je veliki problem za menadžment u RTK. Zato se nadamo da će drugi kanal biti rješenje za budućnost i za želje koje imamo. Mislim da je saradnja na neki način nedovršena i donekle ispunjujemo zahtjeve građana Kosova. Mi se ipak trudimo da u programu RTK imamo svaki segment života na Kosovu. Podrazumjeva se da se trenutno bavimo aktuelnim problemima sa kojima se susreće  građanin Kosova, bilo da su to ekonomski, koji su prvenstveni, ili zdravstveni, socijalni ali svakako i politika, zbog situacije i tranzicije kroz koju prolazi Kosovo kao država, ima takvu sklonost možda posebno tokom programa vijesti. Mislim da će u budućnosti naš program biti onakav kakav žele građani Kosova, tako da je početak rada našeg drugog kanala spas za nas i možemo da ponudimo čak i više od onog što naši gledaoci zahtjevaju.

O gledanosti

Rabisha Muhaxhiri: Srećni smo da i dalje najgledanija televizija u regionu, na osnovu svih anketa koje se rade, što je veoma čudno. Ali to je veliki uspjeh cjelokupnog osoblja RTK, od menadžmenta do operative, koja ima dosta posla u održavanju statusa najgledanije televizije. Podrazumjeva se da je profesionalnost svakog radnika u RTK uslov da i naši gledaoci imaju visoko kvalitetan program, zato i imamo tako veliku gledanost i povjerenje. Ja samo mogu da vam kažem da mi izlazimo u susret zahtjevima gledaoca i nastavićemo sa profesionalnim radom i uvijek ćemo težiti da profesionalnost držimo na visokom nivou.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić