Nevladina organizacija “Kosmopoliti“ sa sjedištem u Rečanu kod Prizrena osnovana sa ciljem da djeluje tamo gdje Vlada Kosova i državne institucije ne mogu u potpunosti i na adekvatan način djelovati u civilnom sektorom. U fokusu su mladi ljudi, obrazovanje, kultura i sport, te njihova integracija u kosovskom društvu, kaže Emruš Huduti direktor jedne od najaktivnijih bošnjačkih nevladinih organizacija.

Koje su trenutne aktivnosti NVO “Kosmopoliti“?

Emruš Huduti: Mi smo ovoga puta u fokusu aktivnosti što se kulturnih dešavanja tiče. S obzirom da smo partner u jednom velikom projektu sa NVO sektorom na nivou balkanskih država, što je meni izuzetno drago zbog toga jer predstavljam našu bošnjačku zajednicu, te je upravo to jedna od naših prednosti. U tom velikom projektu učestvuju sve bivše Jugoslovenske države osim republike Slovenije, ali zato je tu uključen NVO-sektor Albanije i Grčke. Prije otprilike mjesec dana smo imali seminar u Mavrovu u Makedoniji, gdje smo svi zajedno spremali agendu sa planovima o saradnji tokom ljetnjih mjeseci. Znači da će biti projekata i na Kosovu i širom Balkanskih država. Treba istaći da je generalni sponzor ili finansijer ovog velikog projekta Vlada Švicarske.

Da li su te vaše aktivnosti bazirane samo na našoj bošnjačkoj zajednici koja živi na Kosovu ili su zastupljene i druge nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima?

Emruš Huduti: U ovom projektu su uključene sve etničke zajednice koje žive na Kosovu jer su oni naši partneri. Naime mi smo se od prošle godine uključili u ovaj projekat jer su to mikro projekti vezani za naše male sredine gdje većinom žive manjinske zajednice koje su uglavnom zaboravljene i zapostavljene po pitanju kulture.
Ove godine smo mikro-projektima obuhvatili sredine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom u regionu Prizrena, u opštinama Dragaš, Peć i Istok gdje takođe naše kolege iz NVO “ATA“ realiziju projekte vezane za albansku i tursku zajednicu, a uskoro ćemo svoj program proširiti i na srpsku zajednicu koja živi na Kosovu.
Što se tiče prošlogodišnjih aktivnosti mi smo posjetili selo Dobrušu u opštini Istok gdje većinski živi naš bošnjački narod  i gdje smo imali muzički hepening na radost mještana koji žive tamo. Takođe smo u sklopu tog projekta posjetili i opštinu Dragaš, tačnije selo Rapča gdje smo takođe imali jedno muzičko druženje i gdje smo prikazali film putem mobilnog bioskopa (u pitanju je projekcija filmova na platnu putem projektora) na opšte zadovoljstvo mještana iz tog kraja. Obično takve kulturne manifestacije održavamo tokom ljetnjih mjeseci ili početkom jeseni kada vremenski uslovi budu odlični jer neka sela u tim regionima nemaju dom kulture da bi se takve manifestacije i noću mogle realizirati. Takođe smo prošle godine u ovo vrijeme obišli i sela u Župi. Bili smo u Gornjem  Ljubinju  gdje smo takođe imali prikazivanje filma,  a u Rečanima smo nakon projekcije filma imali i tradicionalnu igranku koja je održana u domu kulture kao i gostovanje profesionalnog teatra iz Niša iz Srbija sa predstavom za djecu. Ističem da ćemo ovog ljeta proširiti naše aktivnosti novim kulturno-sportskim dešavanjima.
Ovom prilikom bih htio da pozovem sve ljude da nas sutra, u subotu 9. jula posjete u u selima Pousko i Jablanica gdje realizujemo jednu veliku kulturnu manifestaciju. U pitanju je izložba gdje će biti izložene naše stare nošnje, rukotvorine domaće radinosti, starih rekvizita – kulturno nasljeđe ovog kraja Kosova.  Ovim projektom želimo predstaviti našu ovdašnju bošnjačku kulturu te grane male privrede i predstaviti to širem auditorijumu. Program počinje od 10 časova gdje će biti i muzičkih zbivanja tokom dana u selu Pousko, a nakon toga poslije malog predaha od par sati ovaj kulturni događaj se nastavlja u selu Jablanica gdje program počinje od 20 sati na kome će se takođe prikazati film, a nakon filma očekuje nas muzičko druženje na igranci u domu kulture. Ovim putem želimo da pomognemo omladini tih sela i dati neki novi “impuls“ gdje mogu gledati film po svojoj želji i to je naša velika želja jer do sada vjerujem  da nije gostovalo neko profesionalno društvo koji realizuje filmska zbivanja u našim malim sredinama.

Možete li nam reći, kao dugogodišnji politički radnik, bili ste i predsjednik sela Rečane, o organizaciji prošlogodišnjih dana Bošnjaka. Ima puno nezadovoljnih. O čemu se zapravo radi?

Emruš Huduti: Nažalost, ja nisam od onih koji se bavi pričama i tračevima no situacija nalaže da nešto kažemo o tome jer je NVO-sektor u čitavoj ovoj priči oko organizacije Dana Bošnjaka Kosova prošle godine ispao gubitnik.
Napravljen je jedan paradoks koji se rijetko viđa, naime, po Ustavu svake države ovakve manifestacije trebaju podržati institucije poput vlade Kosova koji finansiraju takve projekte. Mi smo, mislim na NVO sektor, sa našim aktivnostima bili dio ovog projekta u jednoj utrci koja se desila između dva politička subjekta, došli do zaključka da nemamo dovoljno finansija organizirati ovu našu veliku i tradicionalnu manifestaciju. Bili smo došli u jednu nelagodnu situaciju jer smo pomogli ljudima koji su nam ukazali povjerenje gdje smo se materijalno zadužili jer je trebalo uložiti mnogo novaca za realizaciju bilo kojih, da li kulturnih, sportskih ili drugih aktivnosti. Kažem, nažalost, ali ovo je  jedna velika pouka našim političkim predstavnicima jer se ovdje radi o našoj bošnjačkoj zajednici gdje niko nema pravo privatizovati jednu manifestaciju kaja je najvažnija za nas - Bošnjake Kosova, te da ovu manifestaciju koristi za svoj politički marketing. Nadam se ubuduće da ćemo kao NVO-sektor poslati jasan signal i opomenu da ubuduće to ne bude praksa.

Koje su vaše buduće aktivnosti?

Emruš Huduti: Naš cilj je promovisanje naše kulture jer smo po tom pitanju dosta “tanki“, te da živimo u savremeno doba gdje ćemo interno ubacivati ta kulturna zbivanja i u korak sa vremenom ćemo izgraditi kapacitete da bi mogli da uključimo našu zajednicu u sve tokove društva gdje za početak raditi u sredinama na Kosovu gdje je većinsko stanovništvo bošnjačko, a kasnije ćemo obilaziti i države u regionu - BiH, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Grčku... U perspektivi i ako bog da u nekoj budućnosti izađemo i van okvira sa kvalitetnim idejama, sa dobrim prijedlozima, a tada će, vjerovatno i naš donator ili sponzor Vlada republike Švicarske da podrži projekte koji budu konstruktivni i pozitivni jer, kako sam već istakao, dolazi do umrežavanja NVO-sektora na nivou Balkana i tim procesom se možemo kao zajednica integrisati putem kulture, sporta i ostalih dešavanja. Ovaj projekat upravo ima za cilj to - da pojača kapacitete, da pojača kulturu i da sve što se nađe na putu integracija bude uklonjeno.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić