Pored mnogih lokalnih televizija u opštini Prizren jedna se izdvaja po tome što se na njoj jedino mogu čuti jezici nacionalnih manjina koji žive u ovom gradu - turski i bosanski jezik. To je Balkan TV, a Nesim Kalajdžini je urednik programa na bosanskom jeziku. Stalno su zapošljena još tri Bošnjaka, kamerman Alen Azari i ton-majstori Ammar Saiti i Senad Ajradini.

Kako funkcioniše redakcija na bosanskom?

Nesim Kalajdžini: Osnovna stvar zbog koje sam se ja odazvao ovom izuzetnom zahtjevnom i zanimljivom novinarskom poslu je multietničnost i druženje u ovoj našoj televiziji. Program se emituje na tri zvanična jezika u ovom gradu - albanskom, turskom i bosanskom.
Svi mi ovdje funkcionišemo kao jedan tim, dopunjujemo se, imamo jako dobru komunikaciju jer u principu sve tri redakcije razmjenjuju niz važnih informacija koje se tiču našeg podneblja i regiona prije nego počnu glavne vijesti. Pomažemo jedni drugima te svojim profesionalnim radom pokušavamo privući što veći broj gledalaca.
Moj početak rada na ovoj sve popularnijoj tv-stanici je bio vezan za web prezentacije na albanskom, turskom i bosanskom jeziku jer sam stručnjak u tim oblastima. Naši web-sajtovi su vrhunski urađeni tako da svako u bilo kom trenutku i u bilo kom kraju svijeta može pratiti naš program online uključenjem u kompjuterski sistem. Ispada da smo mi, vjerovatno, i jedina TV na ovim prostorima koja svoje emisije kompletno postavlja na svojim serverima. Kasnije smo u dogovoru sa našim direktorom i vlasnikom Ali Çankayom dogovorili strategiju o budućem radu programa na bosanskom jeziku. Sve u svemu zaključak je da radimo maksimalno kako bi se naša bošnjačka zajednica bila adekvatno zastupljena na Balkan TV-u onolikoj mjeri koliko zaslužuje.

Vaš program se može pratiti i putem satelita?

Nesim Kalajdžini: Prije otprilike tri mjeseca počeli smo emitovati program putem satelita. Ispočetka smo bili lokalna TV i emitovali program preko lokalnih TV operatera “Ipko“ i “Bruti“. Sada kada program emitujemo i putem satelita najineresantnije je i najvažnjije to što je satelitskim signalom pokrivena i naša Župa gdje je živi veliki broj Bošnjaka.

Kakva je programska šema programa na bosanskom, imate li goste iz bošnjačkog javnog života?

Nesim Kalajdžini: Što se tiče gostiju na Balkan TV-u treba istaći da smo se svi iz naše redakcije na bosanskom jeziku trudili da pozovemo sve one koji nešto znače u životu Bošnjaka Kosova. Naši gosti su bili političari, predstavnici NVO-sektora, estradni umjetnici, književnici, sportisti i mnogi drugi. Nama je u interesu i najvažnija stvar da samo istina bude zastupljena na našoj  televiziji. Što se tiče Bošnjaka iz estrade koji su gostovali na tv-Balkan meni lično je najbolji utisak ostavio naša zvijezda u usponu Šakir Ahmeti (takmiči se u reality šou “Zvijezda možeš biti ti“- na Hayatu), sa kojim smo odradili veoma kvalitetnu emisiju koja je zbog velikog interesovanja naših gledalaca više puta reprizirana. Želimo nastaviti sa ovim tempom rada gdje ćemo  tokom ovog ljeta ispratiti sve kulturno-sportske manifestacije koje se tiču naše populacije u ovom regionu. No,moram istaći jednu stvar. Često dobijamo primjedbe da ne obilazimo dovoljno našu Župu i Podgoru. Međutim, ja preko vašeg web-portala koji je najčitaniji kod nas želim zamoliti sve one koji znaju gdje se održavaju te manifestacije da nas blagovremeno pozovu i izvjeste da bi se mi mogli organizirati i doći na vrijeme te i sve to propratili jer je to svakako u našem zajedničkom interesu.
Trenutno smo u fazi pripreme jedne od emisija koje su veoma popularne u državama u regionu tako da smo tu ideju i mi preuzeli. Emisija bi se zvala “Balkanski talenat“ u kojoj bi svi našim mladim talentima pomogli da se pokažu i dokažu svoj talenat bilo u muzici, sportu ili bilo kojim drugim aktivnostima. Znači to je prije svega  prezentacija njihovog  talenta i vjerujem da kada emisija krene da će biti pravi hit na ovim prostorima jer vjerujem da imamo puno talentirane djece i omladine. Treba istaći da naš bošnjački narod na prostorima opštine Prizren još uvijek živi u medijskom “mraku“ tako da ovakvim emisijama želimo pružiti šansu svakom ko to zaslužuje. Jednog se dana može desiti da neko od naših gostiju uspije u životu i kada postane popularan može da kaže da je svoj prvi nastup imao na Balkan TV-u u Prizrenu.To bi za sve nas bio veliki uspjeh i znak da uspješno radimo svoj posao.

Da li sarađujete sa drugim medijima?

Nesim Kalajdžini: Što se tiče  saradnje sa medijskim kućama kod nas i u okruženju u stalnom smo kontaktu sa Federalnom i Hayat-TV u Sarajevu, te sa info-portalima Bošnjaci.net i Sandzak.net tako da imamo zajednički RTP-server preko koga mijenjamo informacije i video-materijal.
Naravno, nama je najdraži i najvažniji naš web-portal info-ks.net jer nam mnogo pomaže u poslu jer u svakom trenutku imamo puno informacija sa onih prostora koja nas interesuju, a to su prostori gdje žive Bošnjaci Kosova u Župi, Podgori, Gori, Peći, Vitomirici, Istoku...

Na Balkan TV-u kao zamjenica urednika na bosanskom i voditeljica radi i mlada i perspektivna Selva Kalajdžini.

“Kada sam počinjala raditi ovaj interesantan posao bilo mi je vrlo teško i iskreno da kažem nije mi se dopadalo. Upala sam u ovu “priču“ iz razonode. Bilo je i treme i raznih neugodnosti no vremenom sam se uhodala. Sada poslije dosta mjeseci nemam tremu, zavolela sam ovaj posao tako da sam za sada zadovoljna i želim učiti što više o novinarstvu.
Na ovoj multietničkoj televiziji ima puno novinara, što Albanaca, Turaka i nas Bošnjaka gdje je, po meni, najvažnije ono uzajamno povjerenje, poštovanje i međusobni respekt a rezultati će doći sami po sebi. Dešava se da primjera radi neznam prevesti neku riječ sa albanskog jezika i odmah u pomoć priteknu kolege iz redakcije na albanskom jeziku. I u tome se vidi uspješnost ove televizije“, kaže ova mlada novinarka.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić