Lični stav

Dragi prijatelji, budite razumni i shvatite jedno: ne možete prihvatiti francusko-njemački plan i odbiti Zajednicu srpskih opština, jer je implementacija Zajednice dio plana. Kada kažete da je Albin Kurti prihvatio francusko-njemački plan i odbio ZSO ili ništa niste razumeli ili namjerno pravite propagandu. Razumijem propagandu, ali mi je veoma žao što obmanjujete iskrene simpatizere koji imaju jak osjećaj obožavanja lidera i stranke koja ih ujedinjuje.

Ti simpatizeri ne zaslužuju prevaru. Zajednica, dakle, nema alternativu nego da se formira, a to ćemo vidjeti vrlo brzo nakon početka primjene sporazuma Kosova i Srbije.

Ono što je Albin Kurti postigao nije neprihvatanje ZSO, već neprihvatanje srpskog ultimatuma koji je uslovio učešće na sastanku jasnim planom Kosova za ZSO.

Čini se da međunarodni faktor deluje u cilju održavanja pomirljivog duha između Kosova i Srbije, što će se vjerovatno i dogoditi.

Ipak, mi koji nemamo nikakva opredjeljenja u politici moramo da tražimo istinu i da joj damo prednost.

Moj cilj nije da obezvredim Albina Kurtija, jer je on prihvatio plan koji sadrži i Zajednicu srpskih opština, pošto sam, za razliku od mnogih od vas, podržavao i podržavam umerenog Kurtija, a ne Kurtija sa ranijim političkim metodama. Te metode su bile u funkciji smene vlasti i uradili su svoj posao, iako ih ja lično ni ranije nisam odobravao.

Sada su Kosovu potrebni umjereni političari koji zajedno sa međunarodnim faktorom projektuju budućnost naroda, odnosno vašu budućnost.

Bez ekonomskog razvoja nema budućnosti. Nema privrednog razvoja, bez stranih investicija. A, nema stranih ulaganja bez obezbeđivanja stabilnog mira između Kosova i Srbije.

Mir se ne obezbjeđuje držanjem čvrstih pozicija, već pregovaranjem i činjenjem neophodnih političkih kompromisa.

Sada će doći do tih kompromisa.

Piše: Liri Loshi, kandidat Samoopredjeljenja za poslanika na izborima 2021. godine

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline