Iz mog ugla

Prije nekoliko dana, prijatelj mi je rekao da je bio kod oftalmologa da dobije ljekarski izvještaj za obnavljanje vozačke dozvole. Dakle, da ima ljekarski izvještaj za upravljanje motornim vozilom. U stvari, to me je podstaklo da dublje razmislim o našim političarima i da se zapitam da li našim političarima treba dati psihijatrijski ili neurološki medicinski izvještaj prije nego što sednu u fotelju? Jedni bi mogli da kažu DA a neki NE!

Prošlo je više od dvije decenije od rata, a mi nastavljamo da se žrtvujemo za VAS, očekujući da se mijenjate i činite najbolje za državu i građane, ali ne, vi neodgovorni, nastavili ste da uništavate budućnost zemlje jer vašeg mrskog stomaka i vaših iracionalnih pa čak i bolesnih umova.

U godinama koje smo prošli, vidjeli smo, čuli i doživeli svakakve afere kao rezultat profesionalne nekompetentnosti ovog ili onog predsjednika, ovog ili onog institucionalnog rukovodioca.

Svi se sjećamo mega skandala vezanih za privatizacije; saobraćajna infrastruktura; hidroelektrane; krađe u javnim ustanovama; od nježne romantike do ideja o teritorijama! I, da nastavimo sa uvredljivim i uvredljivim, egocentričnim i emotivnim, generalizovanim i predrasudam rečnikom koji slušamo i slušamo svaki dan.

Usljed toga, u nedostatku normalnog života, naši građani svakodnevno bježe jer su posljedice ovog ponašanja različite i dugoročne..

U politiku ulazite kao i mnogi, kako reče pisac Ali Aslani, koji su "jeli, pili, pljačkali, punili džepove i kase“!

Oni, kojima je jedina profesija bila "politika“, gladnog stomaka i bolesne pameti, našli su se u fotelji odlučivanja kao političari, naneli su štetu državi.

Dakle, da bi sačuvali zemlju i budućnost, predsjednici i institucionalni čelnici, prije stupanja na dužnost, moraju da obave ljekarske preglede, da se uvjere da su dobro i sposobni, psihički i emocionalno, da vode državu. Vi političari, svojim odlučivanjem, koji ste učinili da vozač automobila obavezno ide na ljekarski pregled; a ti, što se ne kontrolišeš dok naše sudbine držiš u svojim rukama?!

O Adolfu Hitleru je pisano da je imao psihičkih problema, a uticao je na sudbine miliona ljudi. Takođe, pisano je o Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću koji su imali psihičke probleme, koji su izazvali zločine protiv čovječnosti i genocid. Čak i kada čitate svjetsku političku istoriju, nailazite na diktatore i vladare koji su vladali svijetom, i koji su imali probleme sa mentalnim zdravljem koji su utopili svijet u krvi.

Gdje god i kad god se govori o pluralizmu i demokratiji, o reformama izvršne i sudske vlasti kao o potrebi časa; za dekriminalizaciju na bilo kom odjeljenju potrebno je i da doktori specijalisti psihijatrije i neurologije dobiju legalan status, kako bi partijski i institucionalni čelnici prinudom kontrolisali i smanjivali one sa zlonamernim insinuacijama ili rasipnike, ko su oni uzeti dah nacionalne države.

Pošto je zahtjev za ljekarski izvještaj za vozačku dozvolu standardizovan, zašto se ne bi standardizovao i zahtjev za ljekarski pregled za rukovodioce institucija i donosioce odluka, koji odlučuju o sudbini građana.

Moramo gajiti kulturu vođenja politike sa osjećanjem patriotizma i samokritike.

Piše: Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online