Na profesionalan način

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu poručio je da inflacijom i povećanjem plata u privatnom i javnom sektoru treba da se bave stručnjaci, a ne političari, prenosi Gazeta blic.

"Treba razumeti da u posljednje vrijeme na Kosovu dominira politička agenda gdje ima malo prostora za debatu i raspravu o ekonomiji i socijalnom aspektu. Tačno je da je inflacija pogodila ne samo Kosovo već i razvijene evropske zemlje, ali sve države su preduzele konkretne korake koji utiču na standard u korist građana i pokušale da zaštite građane od ovog napad inflacije. Nažalost, na Kosovu smo imali više poskupljenja, ali je činjenica da nismo imali povećanje plata, ni u javnom ni u privatnom aspektu“, rekao je Gërxhaliu.

Naglasio je da je danas Kosovo zavisno od uvoza, što je najveći i glavni izazov Vlade.

"Drugi je zabrinjavajuća činjenica da su doznake, koje vrijede skoro koliko i budžet Kosova, namjenjene potrošnji, a ne razvoju. Zato smatram da ovu temu treba obraditi na profesionalan način i da će o ekonomskim i društvenim procesima govoriti stručnjaci iz ove oblasti a ne političari“, rekao je bivši predsjednik Privredne komore Kosova.

Prema njegovim riječima, svaki dan život na Kosovu postaje sve skuplji za građane.

"Sama činjenica da još uvijek imamo nedefinisan zakon o minimalnoj plati govori mnogo. Svakako je vrijeme da se razmišlja o državi i građanima, a ne samo o vlasti. Jer život na Kosovu zaista je svakim danom sve skuplji, dok je kupovna moć eura svakim danom sve manja“, ocjenio je bivši predsjednik PKK-a.

Kako kaže, mora se shvatiti da inflaciju ne izmišlja Vlada, već se Vlada protiv nje mora boriti različitim mjerama.

"Mora se shvatiti da se država ne razvija i da se inflacija ne smanjuje socijalnom pomoći, već je potrebno ojačati privatni sektor. Neophodno je poboljšanje ekonomskih pokazatelja, posebno u pogledu povećanja izvoza i stranih investicija na Kosovu“, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic