Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula reagovao je na izjave premijera Albina Kurtija povodom eventualnih promjena u američkoj administraciji nakon izbora u SAD i istakao da bez obzira na sve, Kosovo treba da ostane "rame uz rame" sa svojim dugogodišnjim partnerima.

"Podrška Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i saveznika, demokratskom i nezavisnom Kosovu, više je nego primjerena i neophodna, s obzirom na agresivni pristup našeg sjevernog susjeda Srbije. To treba shvatiti kao najbitniju temu naših bilateralnih i multilateralnih odnosa", izjavio je Pula za Gazetu blic.

Prema njegovim riječima građani Kosova i Vlada zaslužuju podršku za jačanje građanstva i subjektiviteta na međunarodnom planu, olakšavajući put ka Sjevernoatlantskoj alijansi i drugim međunarodnim organizacijama.

"Građani Kosova i Vlada zaslužuju punu međunarodnu integraciju i priznanje nezavisnosti Kosova od nepriznatih država Evropske unije. Građani Kosova i Vlada Republike, zaslužuju ne da stanu iza Sjedinjenih Američkih Država, već rame uz rame sa njima kao nerazdvojni partneri i saveznici iz razloga što imaju opredjeljenje za iste ciljeve, zapadne i demokratske vrednosti", zaključio je Pula.

Premijer Albin Kurti izjavio je da je mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću zabrinuo lidere evropskih zemalja, ali i Kosovo, prije svega zbog "divlje i nagle promjene politike" bivšeg američkog predsjednika.

Govoreći na marginama događaja u ODI Institutu za globalne poslove u Londonu, Kurti je rekao da je malo vjerovatno da će se dugoročna podrška SAD prema Kosovu promjeniti, ali da "povratkom Trumpa postoji određeni stres i anksioznost širom kontinenta, a ni na Kosovu nije drugačije".

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic