Generalni sekretar PDK

Generalni sekretar PDK Vlora Çitaku istakla je da je rat riječ koju političari na Kosovu ne smeju da izgovaraju, i da aktuelna vlada nije uspjela da održi odnose sa saveznicima, prenosi Gazeta blic.

Çitaku navodi da se danas ratovi ne vode samo na frontovima.

„Moramo da se pripremimo za rat, ali ne i da to izgovaramo. Nato trupe su na Kosovu. Srbija se prije 25 godina suočila sa snagom Natoa i hrabrošću OVK. Ne vjerujem da će stupiti na put gdje od početka zna epilog, ali u vijeku u kome živimo ratovi se ne vode samo u fontovima i samo sa vojskom, postoji politički, diplomatski, hibridni rat i Srbija se svakodnevno bori sa Kosovom na međunarodnom planu, lažnim vijestima, preko svojih saveznika“, kaže ona.

Prema njenim riječima, koordinacija sa saveznicima je neophodna.

„U konfrontaciji sa Srbijom dobijamo jače, brže i lakše kada blisko sarađujemo sa međunarodnim saveznicima. Nažalost, ova vlada nije uspjela da održi odnose sa svojim glavnim saveznicima. U svijetu i vijeku u kome živimo, interakcija i koordinacija među saveznicima je neophodna. Tim prije, ako namjeravate da budete deo mehanizama kao što su Nato i EU, koordinacija je način delovanja i koncept apsolutnog suvereniteta više ne postoji“, ističe Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic