Srbija

Vučić je ime novog mandatara saopćio na dan kada je prije 20 godina u opštenarodnom buntu oboren Miloševićev režim.

Trebalo je da prođe 106 dana posle parlamentarnih izbora 21. juna u Srbiji da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgovorio ime mandatara za sastav nove vlade. I gle iznenađenja. Posle toliko neprospavanih noći i razmišljanja, jer on ništa ne radi na brzinu, odlučio je da to bude - Ana Brnabić, aktuelna premijerka Srbije.
Od prvog minuta posle izbora, većina građana mislila je da će Brnabić da ostane na mestu premijera. Čak su joj i u kladionici najveće šanse davane. Još više građana je to shvatilo kada je videlo sliku iz voćnjaka Vučićevog oca Anđelka na imanju u Jajincima u kojem je pijuckala vino sa predsednikom Srbije i Srpske napredne partije. Ona tvrdi da ni noć uoči saopštavanja imena mandatara nije znala da će predsednik da saopšti njeno ime. Verovatno nije ni oka sklopila čekajući taj famozni ponedeljak.
Zanimljivo je da je Vučić konačno saopštio ime mandatara u 17. minutu svog obraćanja naciji koje je trajalo 48 minuta. Još je interesantnije da je odlučio da to učini baš na dan kada je pre 20 godina u opštenarodnom buntu oboren režim Slobodana Miloševića. Poručio je, tim povodom, da on nije rob prošlosti i da nije ni razmišljao o tome da je 5. oktobar, ali je iskoristio priliku da svima poruči da se vlast u Srbiji neće menjati na ulici. Dodao je i to da su posle tog datuma na vlast u Srbiji došli lopovi ponovivši već dobro poznatu matricu.
Mandatarki je naručio tri stvari - formiranje dva nova ministarstva, za ljudska i manjinska prava i za brigu o porodici, kao i da pokuša da u njenom kabinetu sedi barem 50 odsto žena. Možemo samo da pretpostavimo da je mandatarka rekla - dogovoreno, šefe, pošto mu tako odavno tepa. Brnabić se sigurno značajno ne pita za sastav svog kabineta, jer svi znamo kako to u Srbiji funkcioniše, ali da li je dovoljno uticajna i moćna pokazaće da li će uspeti da na mesto ministra kulture postavi svoju savetnicu umesto već viđene Maje Gojković.

Zamajavanje naroda djelimično završeno

Zamajavanje naroda je, eto, delimično završeno. Ana će biti stari-novi premijer i kako to reče predsednik Srbije, ona će sada da nastavi konsultacije sa parlamentarnim strankama koje je Vučić obavio još sredinom jula. Navodno će ona da odluči ko će biti deo njenog kabineta, jer joj on to prepušta. Bez obzira što bi odgovor na pitanje ko će sve biti ministar, po toj analogiji, trebalo da da mandatarka Brnabić, Vučić je rekao da će se to znati za pet do sedam dana.
Vučić nije primetio da je odugovlačio sa saopštavanjem ime mandatara. Unazad tih 106 dana imao je velike obaveze, video se sa mnogim od svetskih lidera, pa ko bi još razmišljao o formiranju nove vlade i imenu mandatarke. Šta će vlada i Skupština kada Srbija ima njega. Pokazao je da se lepo snalazi u svim situacija. Odgovara umesto ministra policije, stručniji je od ministra zdravlja. Zašto bi se žurilo kada ionako sve funkcioniše u najboljem redu. Uostalom, kako tvrdi, sve je uradio u zakonskom roku.
Kada je reč o sastavu vlade, valja napomenuti da poslednje informacije iz tabora SNS govore o tome da će, pored Socijalističke partije Srbije, u Brnabićkinom drugom kabinetu biti i mesta za SPAS nekadašnjeg bliskog saradnika Dragana Đilasa i funkcionera Demokratske stranke, a sada velikog patriote - Aleksandra Šapića. Ulazak u koaliciju Šapićeve političke organizacije moglo bi da znači da se Vučić dogovorio sa njim i sa Dačićem da ga podrže kao zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe 2022. godine. To su, u stvari, najvažniji izbori za Vučića i ne sme ni da pomisli da ih ikako izgubi. Šapić je Vučiću svakako zanimljiv i za lokalne izbore u Beogradu, jer ni po koju cenu ne bi želeo da ispusti vlast u glavnom gradu iste godine.

Licitacija imenom ratnog huškača

Prema kuloarskim pričama, i SPS i SNS imaće po dva ministra, ali on što stvarno zabrinjava jeste sve glasnije se izgovara ime osvedočenog ratno-huškačkog novinara Ratka Dmitrovića (SPAS) za ministra informisanja. On bi svakako mogao da bude veliko pojačanje za Vučića u nastavku jačanja problematičnih odnosa sa komšijama, nešto poput novog Vulina. Ni predstavnici sedme sile u Srbije neće imati čemu boljem da se nadaju kada je reč o profesiji. Ukoliko se ova nagađanja pokažu kao tačna, i SPS i SPAS budu u novoj vladi, broj ministarstava biće veći od postojećeg. SPS se grčevito bori za još jedno ministarstvo, jer ima značajno više poslanika od Šapića.
Od nekih značajnijih promena očekuje se velika rokada u sektoru bezbednosti. Ideja je da aktuelni šef Bezbednosno-informativne agencija Bratislav Gašić postane ministar policije, aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović ministar odbrane, a neprikosnoveni obožavalac lika i dela predsednika Srbije Aleksandar Vulin preuzima BIA.
Bez obzira na veliku i iskrenu želju da posle 20 godina ministrovanja izađe iz te priče, ministar sa najdužim statusom u novijoj istoriji Srbije Rasim Ljajić ostaće i dalje na čelu nekog od ministarstava. Sve ovo ne mora da se desi, jer ipak govorimo o volji jednog čoveka koji preko noći može sve da pretumba, izuzev kada je u pitanju mandatarka.
Opstanak Brnabić na čelu vlade zasigurno predstavlja kontinuitet aktuelnog kabineta koji će se i u naredno periodu baviti odbranom vlasti i još žešćim napadom na svakoga ko se bude drznuo da kritikuje vladajuću nomenklaturu u Srbiji. Brnabić je veran vojnik stranke kojom suvereno Vučić vlada i po tom pitanju se apsolutno ništa neće promeniti. U međuvremenu, pre njenog izora, trebalo bi i da Skupština Srbije dobije predsednika, jer sem verifikacije mandata poslanika ništa drugo nije urađeno.
Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.