Uz oštre reforme

Njemačka Vlada vjeruje da će eurozona uspijeti da se izbori sa izlaskom Grčke iz te monetarne unije, piše magazin "Spiegel", pozivajući se na neimenovane izvore iz njemačke Vlade.

Spiegel navodi da kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Wolfgang Schauble vjeruju da je eurozona od vrhunca krize 2012. godine provela oštre reforme čime bi eventualni izlazak Grčke mogao biti ublažen.
"Opasnost od širenja krize je ograničena, jer su se Portugal i Irska oporavili", piše magazin, pozivajući se na izvor iz Berlina.
Drugi izvor je naglasio da je krizni fond eurozone ili "Mehanizam za evropsku stabilnost" (ESM), efikasan i sada dostupan svim članicama.
Niko iz njemačke Vlade nije bio dostupan za bilo kakav komentar.
Još nije poznat način na koji neka članica eurozone može izaći iz monetarne unije, a da pritom ostane u EU.
List navodi da njemačka Vlada smatra da je izlazak Grčke iz eurozone skoro neizbježan ukoliko bi opoziciona stranka lijevog centra "Syriza" na čijem je čelu Aleksis Cipras pobijedila na izborima zakazanim za 25. januar.
Vanredni izbori u Grčkoj raspisani su nakon što poslanici ni poslije trećeg kruga glasanja nisu uspjeli da izaberu predsjednika.
Prema posljednjim rezultatima anketa, Syriza vodi ispred Nove demokratske partije premijera Antonisa Samarasa, koji je proveo nepopularne mjere štednje predviđene paketima međunarodne finansijske pomoći.