Nemoguće naći sezonsko zaposlenje

Ni ove godine se ne očekuje da bude sezonskog zapošljavanja van Kosova. Lokalne vlasti i dalje komuniciraju s raznim centrima za zapošljavanje u evropskim zemljama, ali tvrde da evropska tržišta rada su zatvorena za Kosovare, jer Kosovo nije članica EU, a u isto vrijeme ne postoji sporazum o međudržavnoj suradnji za promociju zapošljavanja.

U nedostatku stabilnog zaposlenja, kosovski radnici su zainteresirani i za privremeno zaposlenje, bilo unutar ili izvan zemlje. Međutim, mogućnosti za sezonsko zapošljavanje u inostranstvu su ograničene, kažu zvaničnici Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Šef Divizije rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Hafiz Leka , kaže za Radio Kosova da trenutno nisu postigli nikakav sporazum za povećanje zaposlenja van zemlje, uprkos službenim nastojanjima i kontaktima sa brojnim evropskim zemljama.

"U ovom trenutku ne vjerujem da će biti jer Kosovo nije članica EU. S obzirom da nije članica EU, Kosovo ne može biti ni potpisnik sporazuma promoviranja zapošljavanja sa bilo kojom zemljom EU ili Zonom Shengena", kaže Leka.

Sindikalci podržavaju svako angažovanje vlasti da se smanji nezaposlenost. Ali predsjednik Ujedinjenog sindikata Kosova, Haxhi Arifi izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim naporima ministarstva rada da iskoriste svaku priliku za promociju zapošljavanja u inostranstvu.

Na Kosovu nema smislene strategije zapošljavanja, dok privatni sektor ne može zaposliti veliki broj onih koji traže posao svake godine koji se pridružuju tržištu rada, kažu privrednici.

Ministarstvo rada je do sada provelo program zapošljavanja studenata u Njemačkoj i Švicarskoj, a ove godine očekuju njemačkog stručnjaka koji će podržati Kosovski centar službe za migracije, kako bi proširili program na druge države.

Inače, prema službenim podacima, svake godine, na tržištu rada povećava se broj ljudi koji traže posao za 25 hiljada, dok se više od 250 hiljada vodi kao nezaposleno na zavodima za zapošljavanje širom Kosova.