Povećanja će biti ali...

Vlada Kosova je obećala da će biti povećanja plata u 2014. godini, ali nije navela koliki bi postotak povećanja mogao biti. Međutim dileme da će doći do povećanja plata je otklonio Međunarodni monetarni fond (MMF) svojom publikacijom za Kosovo i podvukao kratko da povećanje plata za ovu godinu neće biti veće od 14 posto.

Koliko će biti tačno povećanje plata za sve djelatnike u državnim institucijama Kosova, obrazovanju, zdravstvu, policiji, Bezbjednosnim snagama Kosova, i ostalim nivoima, nije rekao ni ministar finansija Besim Beqaj, ali je izjavio da će ono biti. U projektu budžeta za 2014. godinu su 484 miliona eura predviđena za plate, što je za 45 miliona više u odnosu na prethodnu godinu, kada je budžetom izdvojeno 439 miliona eura.

U publikaciji MMF-a stoji da analiza tačnog postotka povećanja plata nije još uvijek tačno određena i da ona zavisi, između ostalog i od tačnog vremena povećanja plata, ali određeni parametri u budžetu osiguravaju ukupni rast plata koji neće prelaziti 14 posto.

Dok, s druge strane, na godišnjoj osnovi povećanje je potrebno, jer ono prati konstatntne nominalne plate iz 2013. i 2014. godine, ali pokriva i 2015. godinu.