Bez dodatnih troškova

Uplate u Uniji ‘sjedat’ će, prema prijedlogu, trenutno na račun, bez obzira na doba dana i koji je dan u sedmici i je li u pitanju radni ili neradni dan.

Europska komisija je predložila zakon prema kojem će banke morati trenutno izvršavati sve transakcije u eurima bez dodatnih troškova, javlja Hina.

Prema tom prijedlogu, uplate u Europskoj uniji i Europskom ekonomskom prostoru „sjedat“ će trenutno na račun, bez obzira na doba dana i koji je dan u sedmici i je li u pitanju radni ili neradni dan. Sada se čeka i do tri dana, naročito ako se uplata izvrši krajem sedmice i najčešće se mora čekati do ponedjeljka da se novac pojavi na računu.

Instant plaćanja postoje još od 2017.

"Prijelaz s uplate koja ‘sjeda’ na račun primatelja sljedeći dan na uplatu koja sjeda u roku 10 sekundi ravna je prijelazu s obične na elektronsku poštu“, izjavila je povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

"Danas se gotovo devet od deset kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje kao tradicionalni ‘spori’ transferi. Nema razloga zašto mnogi građani i kompanije u EU-u ne mogu odmah slati i primati novac, jer tehnologija koja omogućuje instant plaćanja postoji od 2017. godine“, navela je McGuinness.