Dobar učinak

Poreska uprava Kosova naplatila je 37,2 odsto više poreskih dugova nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine, prenosi Reporteri.

Za period januar-april ove godine, Poreska uprava je naplatila 201,3 miliona eura poreza, pri čemu je zailježila rast od 54,6 miliona eura, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Iz PUK je saopšteno i da je učinak u naplati i rješavanju poreskih dugova za prvi kvartal ove godine na zadovoljavajućem nivou.

Portparol Poreske uprave Valentina Bytyqi-Sefa, rekla je da je PUK inkasirala 8,6 odsto više sredstava od planiranih, što je oko 16 miliona eura.

"Za ova četiri mjeseca Poreska uprava Kosova ima dobar učinak, premašili smo sva očekivanja. Ako se nastavi sa ovim pozitivnim trendom prihoda, imaćemo i polugodišnji izvještaj sa istim učinkom. Na osnovu ovog trenda smatramo da imamo poresku stabilnost, uprkos situaciji koju je stvorila pandemija", rekla je Bytyqi-Sefa.

Kako je dodala, ove godine je olakašno poreskim obeznicima da prijave svoje finansijske izveštaje.

"Sada se to vrši putem elektronske platforme EDI. Do sada nismo imali problema u vezi sa prijavljivanjem finansijskih izvještaja. Sve usluge Poreske uprave su već digitalizovane", rekla je Bytyqi-Sefa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri