Strateški partner

Neekonomski faktori ne bi trebalo da utiču na stabilne ekonomske odnose između Kosova i Turske, navodi za Radio slobodna Evropa kosovsko-turska privredna komora.

„Uprkos drugim faktorima, između Kosova i Turske razvijaju se stabilni ekonomski odnosi. Nadamo se da na ove snažne ekonomske odnose neće uticati neekonomski faktori“, navodi se u odgovoru.

Odgovor je usljedio nakon ranijih saopštenja turske ambasade na Kosovu, koja je navela da se Turska protivi otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu, Izraelu.

Turski predsednik, Recep Tayyip Erdogan, zatražio je 25. marta od kosovskog premijera, Albina Kurtija, da razmotri pitanje otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu.

Turska je i dalje jedan od najvećih trgovinskih partnera, uz prisustvo direktnih investicija i izvoza proizvoda na Kosovo.

Preko 435 miliona eura investicija


Prema podacima Centralne banke Kosova, vrijednost investicija države Turska na Kosovo u posljednjih 15 godina iznosila je preko 435.6 miliona eura. Nema doznaka iz ove zemlje.

Tokom posljednje dvije godine (2019-2020), vrijednost ukupne uvežene robe iz države Turska na Kosovo je oko 840 miliona eura. U međuvremenu, Kosovo je izvezlo oko 20 miliona eura u Tursku.

Prema podacima Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, 1.402 preduzeća iz Turske posluju na kosovskom tržištu. Registrovana preduzeća su uglavnom u sektoru trgovine na veliko i malo.

Tursko-francuski konzorcijum Limak-Aeroport de Lyon 2010. godine dobio je koncesiju na 20 godina na Međunarodni aerodrom u Prištini „Adem Jashari“.

Turski konzorcijum Limak-Čalik je privatizovao kosovsku mrežu za distribuciju i snabdevanje električnom energijom – KEDS 2012. godine.

Takođe, dvije banke posluju na Kosovu – TEB bank i ISBANK.

Bechtel-Enka, američko-turski konzorcijum, izgradio je dva autoputa – onaj koji povezuje Kosovo sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u vrijednosti od preko 1.6 milijardi eura.

Brojne obrazovne institucije takođe posluju na Kosovu na osnovu turskih investicija.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, vlade dvije zemlje potpisale su 43 sporazuma.    

Turska strateški partner Kosova


Čak i profesor ekonomije, Safet Gerdžaljiu (Gërxhaliu) kaže da je Turska bila, jeste i treba da bude strateški partner Kosova sa pozitivnim pristupom. Kosovo je, kaže on, proizvod međunarodne diplomatije i s tim u vezi SAD i evropske zemlje, dale su nesporan doprinos formiranju i proglašenju nezavisnosti Kosova, gdje doprinos Turske ne bi trebalo negirati.

Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo, nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine.

Kosovo je zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu 14. marta. Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu bilo je predviđeno sporazumom od 4. septembra, kada su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući potpisali dva dokumenta za normalizaciju ekonomskih odnosa u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika, Donalda Trumpa.

Prije otvaranje ambasade u Jerusalimu, predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, kazao je lideru Pokreta Samoopredjeljenje, sada premijeru Kosova, Albinu Kurtiju da bi „bilo korisno izbeći takav korak, koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“.

Izvor: RSE/ Kossev