Srbi se izjašnjavaju da li prihvataju kosovske institucije, uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i UN-a.

Uprkos protivljenju zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, na sjeveru Kosova u utorak i srijedu  održava se referendum, na kojem se građani izjašnjavaju da li prihvataju institucije Kosova.

U tri opštine - Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok – u utorak ujutro otvorena su glasačka mjesta, a u Leposaviću će se izjašnjavati samo u srijedu.

Prema riječima organizatora, rezultati će biti preliminarno saopćeni u srijedu navečer, a konačni rezultati bit će objelodanjeni 19. februara.

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je referendum izvan ustava i zakona, niz zvaničnika Beograda upozorava da je politički štetan, a komandair KFOR-a Erhard Drews upozorio je da bi mogao provocirati Albance da organiziraju incidente.

Oprečni stavovi

Pravo da se izjasni na referendumu, koji je i od strane misije Ujedinjenih naroda na Kosovu UNMIK ocijenjen kao proces koji se održava mimo važećeg zakona, i koji neće proizvesti pravne posljedice, iskoristio je među prvima predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

„Očekujem da građani, kao i mnogo puta do sada, shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i svojih porodica“, rekao je Pantić novinarima.

On je izrazio uvjerenje da će ovo izjašnjavanje promijeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu.

On je rekao da je za međunarodno priznanje jedne oblasti potrebno da vlada kontrolira cijelu teritoriju, ima jasno definirane granice i svoje institucije na cijeloj teritoriji, kao i svoj pravosudni sistem.

Izvor: Agencije