14:00 (DOPUNJENO) Jedinice Bezbjednosnih snaga Kosova u operaciji spašavanja su pronašle i posljednju žrtvu tragedije u Restelici kada je uslijed sniježne lavine nastradalo deset osoba porodice Reka. Riječ o mladiću Resminu Reki, desetom od 11 članova porodice Reka koji su stradali u sniježnoj lavini. Žrtva je nađena oko 13:35.

Komandant BSK-a, general major Kadri Kastrati proglasio je završenom operaciju spašavanja u Restelici.

{gallery}galerije/rest_zrtva{/gallery}

Danas je nastavljena potraga za još jednim članom familije Reka u Restelici stradalih u lavini snijega prije tri dana u ovom selu na tromeđi sa Makedonijom i Albanijom. Kako su izjavili predstavnici Bezbjednosnih snaga Kosova koji i vode cijelu akciju, pretraga će se fokusirati na prostoru van kuće.

Propale su, naime, pretpostavke da se još jedan član familije nalazi  na drugom spratu jedne od kuća. Sva je prilika da je lavina odnijela tog člana možda i 200 metara van kuće. Na tom prostoru će i biti nastavljena pretraga.

{gallery}galerije/rest_bsk{/gallery}

Za devetoro njegovih ukućana više nema dileme. U prisustvu više hiljada građana sa cijelog Kosova i pristiglim im članovima familije, komšija i prijatelja koji su stigli iz Italije i drugih zapadnoevropskih zemalja, obavljena je dženaza, odnosno sahrana u zajedničkoj grobnici na seoskom groblju.

Seoski imam Šaban Hodža se zahvalio Vladi Kosova na angažovanju u ovoj tragediji a zamjenik premijera Behgjet Pacolli izrazivši saučešće familijama poginulih izrazio je spremnost Vlade da se pronađe i posljednja osoba.

“Vlada Kosova, koju sada predstavljam, i ostale državne institucije zaklinju se pred vama i svim građanima naše države za budućnost male djevojčice koja se spasila sigurne smrti“, kazao Pacolli.

Naim efendija Trnava, poglavar islamske zajednice Kosova, izrazio je saučešće porodicama citirajući Kur’an.

“Dozvolite mi da bol koja je zadesila mještane Restelice podjelimo zajedno moleći se Allahu, Stvoritelju ovog svijeta, da ih uzme pod svoju zaštitu i primi u Džennet”.

“Još jednom vam se zahvaljujem za doprinos koji ste dali ovih teških dana za Restelicu i sve nas. Uvijek ćemo biti uz familiju Reka koja će uvijek biti pod našom i podrškom Vlade Republike Kosova”, kazao je između ostalog Salim Jenuzi, predsjednik opštine Dragaš.