Vladini odjeli su odredili veoma niske cijene njihovih službenih vozila, koja su stavila na prodaju putem javne licitacije. I u ovoj kategoriji također uključuju se i vozila koja su "u redu", kategorizacija koja je prihvaćena i od samih institucija, kojima ona pripadaju.
List "Koha Ditore" je osigurao dokument, koji dokazuju da je Ministarstvo Pravde tražilo prodati za 700 eura neka vozila marke "Lada Niva", iako u kategorizaciji rada vozila piše "u redu". Ali ovo ministarstvo je stavilo na prodaju i vozila, kojima još nije istekao rok amortizacije, koji je određen na sedam godina.
 
U drugom dokaznom amterijalu, baziranom takođe na dokumentu koji posjeduje list, govori se o džipovima sa petero vrata gdje su ona prodata za 1.200 do 1.300 eura. Riječ je o službenim vozilima Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Sve ova službena vozila su prodana putem javnih licitacija koje je sprovodela Komisija Ministarstva Trgovine i Industrije (MTI), koja je odgovorna za ove poslove. Takođe postoje vozila koji su prodana po cijeni više puta manjoj od ove. Ona su prodana za manje od 200 eura.
 
To također potvrđuje i sama Arta Istrefi, politički savjetnik za medije ministra Trgovine i Industrije, Mimoza Kusari Lila.
 
"Najniža cijena za prodaju jednog automobila je 117 eura", rekla je Istrefi, bez navođenja odjela iz kojeg je vozilo prodato.
 
S druge strane, ona je potvrdila da je najviša cijena jednog prodatog službenog vozila tokom 2001. godine bila 4.582 eura.
 
Na pitanje kako se određuju cijene za prodaju službenih vozila i na osnovu čega, Istrefi je rekla da nije MTI taj koji određuje cijene.
 
"Cijene za prodaju službenih vozila određuje svaka institucija koja da zahtjev za njihovu prodaju, što znači da se ona određuje na osnovu ocjena komisija koja su izabrane unutar same institucije", rekla je Istrefi.