POZITIVNE PREDNOSTI

Dolaskom mjeseca ramazana, sljedećih 30 dana, muslimani širom svijeta primjenjuju post uzdržavajući se od jela i pića sve od zore do zalaska sunca.

Nutricionisti post smatraju veoma korisnim. Brojne su prednosti posta koji pozitivno djeluje, kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje čovjeka.

Najpoznatiji bosanskohercegovački nutricionista Kenan Mandra za Klix.ba pojasnio je koje su to prednosti posta za psihičko i fizičko zdravlje.

"Pored toga što ima duhovni značaj, post doprinosi i čišćenju organizma od loših prehrambeni navika što su potvrdile brojne kliničke studije. Post je danas postao globalni trend povezan s dobrim zdravljem, prije svega hormonalne regulacije, smanjenja upala, poboljšava zdravlje srca, snižavanje holesterola i pojačanja funkcije mozga. Osim toga može pomoći i kod kontrole tjelesne mase", tvrdi.

On ističe da je važno je post uskladiti s energetskim i nutritivnim potrebama organizma, kako bi se iskoristili svi benefiti posta. Stoga je važno posvetiti pažnju namirnicama koje se konzumiraju u periodu dana kada se post prekine i do ponovnog početka posta, odnosno u vrijeme iftara i sehura.

Jedan od savjeta Mandre je da se ne preskače sehur, ističući važnost nutritivno kvalitetnog obroka.

"Smisao sehura nije da trbuh napunite sa što većom količinom hrane. Strah od gladi je potpuno besmislen s obzirom da bez hrane možemo sedmicama, dok post traje svega pola dana. Manji, ali nutritivno kvalitetan obrok će biti puno bolja strategija od prejedanja za vrijeme sehura. Dovoljno je da ne mislimo na hranu tokom dana i neće biti poteškoća tokom posta", naveo je.

Također, važno je i jesti sporije što će rezultirati osjećajem da ste pojeli mnogo više hrane.

"Ako jedete sporije i žvačete duže, imat ćete osjećaj da ste pojeli puno više hrane nego što ste stvarno unijeli. Ovaj trik pomaže ljudima koji jedu brzo i ne žvaču dovoljno pa su kronično gladni. Kod izbora namirnica prednost treba dati proteinima i mastima životinjskog podrijetla kao što su jaja, meso, riba, punomasni sir, maslac, a maslinovo ulje će biti odličan saveznik uz svježe povrće začinjeno sirćetom i limunom", kaže Mandra.

Nutricionista savjetuje da se iftar podijelite na dva dijela. Iako je u našoj tradiciji bogata iftarska trpeza, ali time stvarate drugu krajnost svim benefitima posta pa je bolja strategija post prekinuti hurmom sa samo malo vode, zatim sačekati 5 minuta i onda nastavite iftar.

"Ovaj trik će pomoći da sitost osjetite u realnom vremenu jer nam taj osjećaj sitosti često kasni pa zbog toga unosimo prekomjerne količine hrane. Nakon hurme pojesti svježu salatu koja će imati intenzivan okus i aromu koju rijetko doživite. Tek onda se posvetite mesu, bilo da je teletina, piletina ili riba, porcija ne smije biti veća od šake, zalogaji mali i žvačete sporo i jedete polako. Nemojte piti vodu odmah nakon iftara nego sačekajte jedan sat. Dio večere ostavite za poslije pred spavanje. Tada je najbolje pojesti neku supu ili kuhano jelo. Večeru nikada ne preskačite jer je ona najvažniji obrok u danu", dodaje.

Mandra smatra da je ramazan idealan period da promijenite prehrambene navike.

"Post od vas traži odricanje pa u to ime pokušajte prekinuti sa svim porocima i lošim prehrambenim navikama uključujući konzumaciju šećera, tijesta, sokova, industrijske i brze hrane. Apstinencijska kriza je daleko manja ako imate dobar motiv, a ramazan je upravo to. Zato primijenite poznati princip da jednu trećinu trbuha zauzme hrana, jednu trećinu piće, a jedna trećina nek ostane slobodna. Jedite manje i bit ćete zdraviji", zaključuje.