Sastanci u Davosu

Evropska unija(EU) i Sjedinjene Američke Države(SAD) su na istoj strani što se tiče Zapadnog Balkana, izjavio je izaslanik bloka za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Lajčak se u Davosu u Švicarskoj sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom(James O'Brien).

Prema riječima izaslanika EU, razgovaralo se o regionu Zapadnog Balkana.

"Nedelju u Davosu sam započeo sastankom O'Briena. Bilo je važno da se ovaj razgovor o Balkanu razvije početkom ove godine. Želimo da vidimo da region ide napred i da njegovi građani imaju koristi. Drago mi je da smo ponovo potvrdili da smo potpuno na istoj strani", napisao je Lajčak na X, ranije poznatom kao Twitter.

Drugi lideri iz regiona Zapadnog Balkana, uključujući premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvuju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

Lajčak se dan ranije u Davosu sastao sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu, sa posebnim naglaskom na potrebu hitne implementacije Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Osnovni sporazum je postignut prošlog februara u Briselu, dok su u martu u Ohridu strane dogovorile implementacioni aneks ovog sporazuma. Međutim, EU je saopštila da Sporazum o putu normalizacije nije počeo da se primjenjuje.

Sporazum o normalizaciji, od 11 članova, između ostalog predviđa nivo samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, dok se od Prištine i Beograda traži da takođe implementiraju sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

SAD, koje podržavaju dijalog uz posredovanje EU, ali i evropski blok, konstantno pozivaju Kosovo da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, za šta su se strane dogovorile u dijalogu od 2013. godine.

Vlada Kosova izjasnila se protiv monoetničke Zajednice.

U oktobru 2023. godine predstavnici EU, SAD, Njemačke, Francuske i Italije predstavili su Kosovu i Srbiji nacrt statuta za formiranje Zajednice, koju su premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatili u principu.

SAD su u međuvremenu u više navrata izjavljivale da bi proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznavanjem.

Srbija je poručila da neće prihvatiti nezavisnost Kosova.