Zaprijetio

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je 17. oktobra u Tirani da je Francuska učinila "gestu povjerenja u vezi s pitanjem viza za Kosovo".

"Želim vrlo jasno reći jednu stvar. Učinili smo gestu povjerenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute jer poštujemo svoju riječ. Danas se riječ ne drži. Očekujem stvarnu predanost ove dvije vlade (Kosova i Srbije) da krenu naprijed u nadolazećim sedmicama. To je uslov za mir u cijeloj regiji", izjavio je Macron.

Neki mediji na Kosovu i u Albaniji objavili su da je Macron u Tirani izjavio da je Francuska suspendovala odluku o liberalizaciji viza.

Francuska novinska agencija AFP je povodom Macronove izjave o vizama za Kosovo u Tirani rekla da je time "zaprijetio Kosovu da će poništiti odluku o vizama".

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo trebala bi stupiti na snagu 1. januara 2024. godine.

Macron je u Tirani govorio o vizama, povezujući političku situaciju između Kosova i Srbije.

Na konferenciji za medije u Tirani je rekao da prati porast napetosti između Kosova i Srbije i zatražio da obje strane poduzmu korake za deeskalaciju situacije.

"Odgovornost (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića je da nedvosmisleno osudi napade od 24. septembra, jer to doprinosi vraćanju mira na granici. A ono što u narednim fazama očekujemo od vlasti, s obje strane, je jednostavno: reorganizacija izbora u opštinama sa srpskom većinom, učešče Srba u izborima i institucijama, stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti. Očekujem da Vučić pokaže odgovornost, a isto očekujem i od predsjednice i premijera Kosova", rekao je Macron.