UBIJENE DVIJE OSOBE

Objavljeno je više detalja o večerašnjem ubistvu dvojice državljanina Švedske u Briselu, a ubistvo se tretira kao teroristički napad.

Napadač je pobjegao sa mjesta napada i još uvijek je u bjekstvu. Tužitelji su saopćili da ovaj napad tretiraju kao terorističkim napadom.

Ubijena su dvojica državljanina Švedske koja večeras protiv Belgije igra kvalifikacijsku utakmicu za Evropsko nogometno prvenstvo 2024. Nije poznato da li je riječ o navijačima iako postoje pretpostavke.

Na videozapisu objavljenom na društvenim mrežama vidi se muškarac koji je na arapskom kazao da je napad izvršio u ime Boga. Izjavio je da je ubio tri osobe. Tužitelji su potvrdili da su pogledali snimak, ali da ne mogu potvrditi da li se na snimku zaista vidi napadač.

Policija je potvrdila autentičnost ovog videosnimka, kao i još jednog snimka. Na snimku na društvenim mrežama, koji je objavio list Het Laatste Nieuws, ali čiju autentičnost BBC nije potvrdio, vidi se čovjek koji nosi fluorescentnu jaknu dok silazi sa skutera. Nosio je oružje koje podsjeća na jurišnu pušku, prije nego što je ušao u obližnju zgradu. Pretpostavlja se da je tada ubio najmanje jednu osobu. Napad se desio u 19 sati po lokalnom vremenu.