Restriktivne mjere

Glsnogovornik Evropske unije je rekao da će blok djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost.

Evropska komisija potvrdila je u ponedjeljak da je Evropska unija spremna uvesti sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova ukoliko zemlje članice bloka pronađu dovoljno dokaza.

“Evropska unija je spremna procijeniti mjere u vezi Srbije ukoliko države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica”, rekao je glasnogovornik EU-a za vanjske poslove Peter Stano.

Istakao je da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost, prenosi Anadolija.

Stano je kazao kako EU čeka “konačne rezultate pravilne, detaljne istrage, koja će razjasniti sve okolnosti oko terorističkog napada” i da blok očekuje “punu i bezuslovnu saradnju Srbije”.

Stano je opisao nedavna otkrića o “ogromnim zalihama oružja na sjeveru Kosova” i jačanju vojske u Srbiji “veoma zabrinjavajućim razvojem događaja”.

‘Pripreme za napad obavljene u Srbiji’

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju da je cilj “terorističkog napada Srbije” u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova.

Rekao je da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi sa dronova zaplijenjenih od grupe.

Sveçla je kazao da slike dokazuju da se ova grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vježbe kod Jagodine i u vojnoj bazi za obuku na Kopaoniku.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u “antiterorističkoj akciji” eliminirala četvericu napadača i uhapsila šestericu.

Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je danas da je na sastanku šefova diplomatija zemamja članica EU-a u Kijevu upućen “hitan apel” Srbiji da smanji broj vojnika na liniji sa Kosovom.

“Srbija mora smanjiti trupe na granici”, navela je Baerbock na marginama sastanka u Kijevu prenio je Tanjug.

Ona je dodala da ne bi trebalo biti “daljih tenzija između Srbije i Kosova”.

Berliner Zeitung navodi da su se, u međuvremenu, predstavnici vladajućih stranaka u Njemačkoj izjasnili za povećanje prisustva Bundeswehra u mirovnim snagama KFOR–a pod komandom NATO-a.