Premijer Albin Kurti iznio je dosad nepoznate detalje o posljednjem susretu s Aleksandrom Vučićem u Briselu, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kurti je rekao da je Vučić opsjednut nekadašnjim vrhovnim komandantom OVK Ademom Jasharijem.

Prema njegovim riječima, želio je 24. septembra (dan terorističkog napada na Kosovu) pravoslavni manastir Banjska pretvoriti u "kulu Jasharija" za kosovske Srbe, odnosno kao mjesto njihovog mučeništva. Podsjetit ćemo da su se napadači nedavno sakrili u taj manastir.

Ali Vučić je, kaže Kurti, otišao još dalje.

Premijer Kurti je na sastanku u Briselu 2. maja rekao da je Vučić spomenuo da će Milan Radoičić postati srpski Adem Jashari.

"Ali, budući da je diktator, on ne razumije historiju: epovi i oslobođenje nisu izmišljeni niti kopirani. Kosovo je demokratska država i prozapadna država. Srbima na Kosovu ne treba oslobođenje od Republike Kosovo, već od terorističkih oruđa Srbije”, rekao je Kurti.

Inače komandant OVK-a Jashari je ubijen u pokolju u Prekazu. To bila operacija srpske policije izvedena 5. marta 1998. godine tokom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari s preko 50 članova njegove porodice u Prekazu.

U Prekazu je, osim pripadnika OVK, ubijen i veći broj žena, djece i starijih ljudi. Pokolj u Prekazu se smatra jednim u nizu pokolja u oblasti Drenice, koje su izvršile snage sigurnosti Srbije tokom rata na Kosovu.

Nadležne institucije na Kosovu prikupile su dokaze koji potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića impliciraju kao vođu terorističke skupine koja je napala Policiju Kosova, pri čemu je život izgubio narednik Afrim Bunjaku.

Inače, Radoičić je pod sankcijama i Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.