Nadao se boljem ishodu

Specijalni izaslanik Europske unije za dijalog Srbije i Kosova nadao se boljem ishodu dijaloga u Briselu.

Specijalni izaslanik Europske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak naveo je kako se nadao boljem ishodu dijaloga u Briselu i najavio strateške razgovore sa europskim i američkim partnerima o narednim koracima u vezi s napetom situacijom na sjeveru Kosova.

Osvrćući se na prethodnu sedmicu, Lajčak je napisao na Facebooku kako se EU nadala boljem ishodu posljednjeg sastanka u Briselu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u okviru dijaloga na visokom nivou.

“Stanje u dijalogu, zajedno s napetom situacijom na sjeveru Kosova bit će predmet predstojećih strateških razgovora sa našim američkim i europskim partnerima kako bi odredili naše naredne korake“, naveo je on.

Diskusija u Vijeću Europe

Podsjetivši kako se nakon sastanka na visokom nivou obratio ambasadorima država članica EU u Briselu, izrazio je zahvalnost na njihovom interesovanju za dijalog i na snažnoj podršci.

Dodao je kako se sastao i sa direktorom za politička pitanja i vanjske odnose Vijeća Europe Miroslavom Papom, kojeg je, također, informirao o dijalogu.

“Cijenim zanimljivu diskusiju o dešavanjima u Vijeću Europe i potvrdu naše kontinuirane saradnje u promoviranju europskih standarda na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Lajčak.