Sastanak 14. septembra

Pripreme za sastanak Dijaloga EU na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim ishodima, optimistično je poručio sinoć Miroslav Lajčak.

U ređanju svojih aktivnosti prošle nedjelje, evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, u centar je stavio predstojeći sastanak visokih pregovarača Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

Premda na terenu djeluje da nema pomaka u poboljšanju odnosa i uopšte izlasku iz krize, međunarodna zajednica polaže nade u ovaj susret.

Lajčak je potvrdio da je i protekla nedjelja bila "prepuna" pripremnog rada za predstojeći dijalog.

"Počeo sam u Briselu, gdje sam se sastao sa kofasilitatorima Evropskog parlamenta u procesu parlamentarnog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije, poslanikom u Evropskom parlamentu Matjažem Nemecom i bivšim poslanikom u Evropskom parlamentu Knutom Flekenštajnom. Kasnije u utorak, sastao sam se sa komandantom NATO KFOR-a general-majorom Ristućom. Bilo je dobro razmjeniti bilješke o dešavanjima na terenu i podijeliti naše procjene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalan sam na vitalnom radu KFOR-a u izgradnji bezbjednog okruženja na Kosovu“, saopštio je Lajčak.

U srijedu se u Briselu sastao sa glavnim pregovaračem Prištine i zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem.

"Razgovarali smo o tome kako da unapredimo normalizaciju odnosa“, podsjetio je Lajčak.

Kako je u centru dijaloga već duže vreme dovršetak dogovora oko energetike, Lajčak je otkrio da se sastao sa direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.

Kao svrhu ovog susreta, opredelio se da javnosti saopšti: "Kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energiji u okviru Dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinijela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine“.

Uspio je da otputuje i u Berlin, gdje je imao važne razgovore u Kancelariji i njemačkom saveznom ministarstvu inostranih poslova. Sastao se sa političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belmanom i glavnim savetnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku njemačkog kancelara Jensa Plotnera.

"Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u Dijalogu, podijelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Njemačke i dalje su od neprocjenjive vrijednosti“, naveo je Lajčak.

Po povratku u Brisel u četvrtak uveče, imao je susret i sa izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

"Razmjenili smo mišljenja o nedavnim dešavanjima u regionu. Uvijek je cjenjena ocijena lorda Piča o bezbjednosnoj situaciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti“, nije štedeo komplimente Lajčak.

Za to vrijeme, ni Kurti, ni Vučić nisu iznosili ovako optimistična očekivanja. Naprotiv.