Kidnapovani

Nadležni u Srbiji nisu saopštili nove detalje o trojici kosovskih policajaca za koje zvanični Beograd navodi da su uhapšeni 14. juna na teritoriji Srbije, a Priština tvrdi da su kidnapovani na teritoriji Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nije odgovorilo na upit RSE gde se nalaze uhapšeni policajci, da li ih je saslušao tužilac i za koje krivično delo se terete.

RSE je kontaktirao i tužilaštva u Raškoj, Kraljevu i Beogradu, ali nije dobio odgovor.

Vlasti u Srbiji saopštile su 14. juna da su kosovski policajci uhapšeni u reonu opštine Raška na više od jednog kilometra u dubini teritorije Srbije.

Raška se nalazi na jugozapdu Srbije u blizini granice sa Kosovom.

Policija Kosova je navela da su službenici oteti tokom patrole u mestu Tresava - Bare, u opštini Leposavić, na graničnoj liniji na severu Kosova.

RSE je kontaktirao i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, kabinet ministra spoljnih poslova, zamenika ministra spoljnih poslova i Policiju Kosova. Iz ovih institucija za sad nisu dali informacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. juna da se srpske vlasti ponašaju primereno prema kosovskim policajcima i da oni nisu maltretirani.

On je na konferenciji za medije nakon razgovora sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar rekao da su uhapšeni rekli "da im ne radi GPS i da su tražili pečurke".

Takođe je naveo da je jedan od uhapšenih rekao da ne zna "gde je tu tačno granica."

Kosovske vlasti zatražile su hitno i bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca.