Optužnica potvrđena, pritvor ukinut

Trojica pripadnika Policije Kosova, koji su uhapšeni 14. juna u Srbiji, oslobođeni su, prenose brojni regionalni mediji.

Rifat Zeka, Beqir Sefi i Mustafa Shemi kidnapovani su 14. juna ove godine, a kako je to i ranije saopćeno, njih su na teritoriji Kosova zarobile srpske specijalne jedinice.

Odmah po ovom činu, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su na njihovo oslobađanje.

Priština tvrdi da su policajci kidnapovani sa teritorije Kosova, dok Beograd kaže da su uhapšeni na teritoriji Srbije. Kako su ranije saopštili srpski organi, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksploziva, za koje je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Premijer Mađarske Viktor Orban, napisao je na Twitteru, da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio da će "u skladu sa našim dogovorom od prošle sedmice, Srbija uskoro pustiti iz pritvora kosovske policajce".

"Veoma cijenimo korak Aleksandra Vučića", naveo je Orban.

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji u Srbiji zastupa uhapšene kosovske policajce, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da im je pritvor ukinut i da ih, kako je naveo, upravo puštaju.

"Optužnica je potvrđena, a pritvor je ukinut i oni će se braniti sa slobode", rekao je Nalić i dodao da se policajci vraćaju na Kosovo.