Združena delatnost protiv Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. novembra da se Srbija "ni sa kim ne sukobljava", ali da ne može da dozvoli da neko špijunira njene oružane snage.

Vučić je povodom obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške na jugu zemlje rekao to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije primećene bespilotne letelice i ocenio da je reč o "svojevrsnom vidu agresije".

"Primećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obaveštajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju", rekao je Vučić novinarima na vojnom poligonu "Pasuljanske livade" u istočnoj Srbiji, gde se održavaju vežbe "Manevri 2022".

Vučić je rekao da se "radi na tome" da se utvrdi ko je poslao komercijalni dron koji je 2. novembra oboren u blizini garnizona Vojske Srbije Raška.

"Oni koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće ustanoviti ko je vlasnik i počinilac protivpravnih radnji", rekao je Vučić.

Vučić je povodom incidenta rekao i da se "odmah vidi združena delatnost protiv Srbije".

"Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji i regionu. Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo", rekao je Vučić.

Dodao je da su dronovi NATO-a 2. novembra "ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju" [granični prelazi između Kosova i Srbije].

"Bili su na 200 do 500 metara udaljenosti od administrativne linije, NATO je tu poštovao sve procedure. Mi smo ih videli bez problema, ali nemamo pravo da ih obaramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije izdao je 1. novembra naredbu za podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je borbena gotovost podignuta zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i osmatrali položaje i objekte srpske vojske.

Sa Kosova su demantovali da su bespilotne letelice došle sa njihove teritorije. Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je 1. novembra su takve tvrdnje sredstvo za širenje panike među građanima.

Naređenje Aleksandra Vučića stiglo je u danu kada je na Kosovu počelo sprovođenje plana kosovske Vlade za preregistaraciju vozila sa srpskim tablicama.

Registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju srpske vlasti Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.

Ruske rakete na vojnim vežbama

U okviru tronedeljne vežbe za obuku aktivnog i rezervnog sastava vojske na istoku Srbije su tokom Vučićeve posete isprobane ruske protiv-oklopne vođene rakete "Kornet".

Vučić je rekao da su to "najbolje rakete za tu namenu koje je Srbija nabavila".

On je naveo i da je "Srbija danas mnogo snažnija nego što je bila nekada".

"Naš prioritetni zadatak je da sačuvamo mir i dajemo sve od sebe da tako i bude", rekao je Vučić.

Na vežbi su predstavljeni i naouružanje i vojna oprema domaće namenske industrije.