Stočar sa Prevalca

Stočar Bajram Bajrami, mještanin Prevalca a rodom iz Gornjeg Sela, u ponedjeljak se uputio za Prištinu. Od zvaničnika Vlade Kosova traži da mu se omogući da i dalje živi i radi na Kosovu.

Petnaest godina prodavao je svoje proizvode u takozvanim barakama na Prevalcu. Od toga je i živeo. Sve do četvrtka, kada su državni organi odlučili da te barake sruše jer one nisu bile legalizovane ali i zbog urbanističkog plana Prevalca. Njegova baraka bila je jedna od desetak srušenih. Šira porodica Bajrami je inače brojala šest takvih.
“Meni je načinjena velika šteta, baraka mi je skroz srušena. Unutra sam imao nešto od proizvoda koje nisam mogao da spasim. Unutra sam imao i frižider, rafove. Nešto robe sam izvukao, ali ona je već bila uništena. Tačnu vrijednost ne mogu reći, možda oko 4-5 hiljade eura”, kazao je Bajrami.
“Moja osmočlana porodica živi od toga. Imam ovce i tu sam prodavao ovčije proizvode. Prodavao sam i još neke druge stvari, ali najviše ovčije proizvode”, dodao je.
Ističe da je nekoliko puta tražio odobrenje za gradnju baraka u Ministarstvo sredine i prostornog planiranja, odnosno od nacionalnog parka, uprava u Prizrenu, ali dozvolu nije dobio.
„U našem vlasništvu je 5 hektara zemlje, nasleđe od oca a naša porodica posjeduje oko 11 hetara zemlje na Prevalcu. Bavimo se stočarstvom, prodavao sam moje proizvode, uglavnom su to mliječni proizvodi. Prije nekoliko dana su došli iz inspektorijata, došli su bageri i sve su nam srušili. Ja sam lično na mom imanju imao baraku koju su mi srušili“, ispričao je Bajrami u razgovoru za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2.
Kako mu je rečeno, radi se o urbanističkom planu koji treba da se realizuje narednih godina. Međutim, mještanima Gornjeg Sela nije pružena nikakva alternativa.
“Naše barake su srušili uz objašnjenje da nisu legalizovane. Svima nama iz Gornjeg Sela su srušili barake. Već pet godina nam govore da će nam naći pogodno mjesto gdje bi mogli da izgradimo barake, ali do danas to se nije desilo“, dodao je Bajrami.
Porodica Bajrami se uz posredstvo ministra za regionalni razvoj na dužnosti Rasima Demirija i zamjenika ministra za dijasporu na dužnosti Ćerima Bajrami, u ponedeljak sastala sa ministrom za sredinu i prostorno planiranje, Fatmirom Matošijem, koji je obećao da će ovaj problem da se reši za nedelju, dvije.
„Obećao je da će nam u što skorije vrijeme obezbijediti privremenu lokaciju na kojoj možemo da radimo i nakon što se završi urbaništički plan da ćemo mi mještani Gornjeg Sela imati prednost i da ćemo dobtiti po jednu baraku koju će nam oni donijeti. Mi smo pristali na to. Takođe, pristali smo da mjesečno plaćamo za korišćenje tih baraka”, navodi Bajrami.
„Od toga smo opstajali. Sve smo to kazali ministru Matošiju i ako nam ne pomogne, prinuđen sam da sa porodicom odem van Kosova u potrazi za boljim životom, u Njemačkoj, Švajcarkoj....”.
I Almir Bajrami, mještanin Prevalca, kaže da bošnjačka zajednica u tom dijelu već 20 godina muku muči.
„Ja sam isto imao jednu baraku. Mi smo od toga živjeli. Jednostavno to je naša imovina. Mi sada nemamo gdje da plasiramo proizvode. Iskreno, ne znamo šta da radimo, preostaje nam jedino ekonomski azil“, navodi on.
Kako dodaje, od 1986. godine kada je Prevalac proglašen za Nacionalni park, ovom narodu se ne dopušta da na svojoj zemlji gradi i da se često zaobilaze u svakakvom planiranju.
Zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami tvrdi da je čin rušenja baraka aposlutno neprihvatljiv, tim prije što je izvršen nad jednim nedužnim narodom, prvenstveno bošnjačkim narodom koji živi od toga i koji je tu starosedeoc.
„Ovo je veliki problem. Prevalac je otvorena rak rana i Gornjeg Sela, i Župe i cijelog Kosova. Ako se ozbiljno ne pristupi riješavanju problema, on će nanijeti štetu i Gornjem Selu i Župi“, navodi Bajrami.
„Vlada, bila koja da je, ne smije da donosi neki nasilnički akt. Prekidati ljudima ekzistenciju i izvršavati nasilničke postupke za nas kao bošnjačke predstavnike je neprihvatljivo. Od toga je živelo desetak porodica, stotinjak članova iz Gornjeg Sela, a koje je većinski naseljeno bošnjačkom zajednicom”, naveo je Bajrami.
On je u međuvremenu saopštio da su ministar Matoši i jedan od njegovih inspektora obećali da će nastaviti da ubrzanim odlukama u ministarstvu izađu u susret zahtjevima ovih mještana, kako bi mogli da nastave da se bave ovom djelatnošću.