US OPEN

Mlada američka teniserka Coco Gauff napravila je noćas uspjeh karijere osvojivši US Open, svoju prvu Grand Slam titulu od mnogo, koliko joj se prognozira.

Šesta teniserka svijeta savladala je najbolju u ovom trenutku na WTA Touru, Bjeloruskinju Arinu Sabalenku nakon velikog preokreta rezultatom 2:1, po setovima 2:6, 6:3 i 6:2.

Sabalenka, koja je važila i za favoritkinju u ovom duelu, dominantno je krenula po svoju drugu ovogodišnju Grand Slam titulu. Bjeloruskinja je sjajnom ofanzivom došla do vodstva osvojivši prvi set rezultatom 6:2.

Činilo se tada da mlada Amerikanka nema odgovor na igre Bjeloruskinje. U drugom setu vidjeli smo naznake preokreta. Gauff je počela otežavati poene Sabalenki i vraćala je sve silovite udarce poput "zida".

U četvrtom gemu Gauff pravi break za povratak u meč i poravnanje u setovima.

Sabalenka više nije imala rješenje. Treći set u potpunosti je pripao Gauff koja je tjerala Bjeloruskinju na ofanzivu i promašaje. Sabalenka je pokušavala razornim udarcima, što je krasi od početka karijere, ali je pogađala sve manje i izgubila je ovaj meč. Čini se da je u ključnim trenucima birala pogrešnu taktiku kada servisi i napadi iz igre nisu prolazili.

Tako je Gauff u suzama došla do najvećeg uspjeha u karijeri, prve Grand Slam titule. Zanimljivo, to je 18. različita osvajačica Grand Slam titule kojoj je to i prvi trofej od 33 zadnja Grand Slam turnira, što dovoljno govori o tome da danas nemamo nijednu teniserku koja u kontinuitetu osvaja turnire.