RUS IZNENADIO

Ništa od očekivanog finala US Opena. Danil Medvedev je napravio veliko iznenađenje pobjedom u polufinalu nad brojem 1 i aktuelnim osvajačem njujorškog Grand Slama, Carlosom Alcarazom 7:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Treći teniser svijeta izborio je finale protiv drugog, Novaka Đokovića.

Bit će to repriza finala US Opena od prije dvije godine u kojem je Rus (27) pobijedio devet godina starijeg Srbina za svoj jedini Grand Slam naslov.

Alcaraz je u polufinalu opravdao status favorita. Napadao je i držao inicijativu protiv Medvedeva, koji je jedva izdržavao nalete.
  Tako je bilo sve do tie-breaka prvog seta. Medvedev je osvajanjem njega potpuno okrenuo meč i postao onaj koji diktira tempo.

To se posebno vidjelo u drugom setu, ali i Alcaraz mu je u njemu pomogao nizom velikih grešaka i promašaja. Španac se sjajno vratio u trećem setu, kojeg je osvojio, ali je Medvedev prelomio meč u šestom gemu trećeg seta i zatim otišao na nedostižnih 5:2.

Medvedev je tako izborio finale protiv Đokovića, s kojim ima negativan skor. Srbin je u međusobnim mečevima pobijedio devet, a Rus pet puta.

Novak Đoković je u svom 100. meču na US Openu u tri seta pobijedio 20-godišnjeg Amerikanca Bena Sheltona 6:3, 6:2, 7:6(4) i plasirao se u finale u kojem će igrati protiv Daniila Medvedeva.

Đoković popravio rekord koji će teško iko srušiti

Sto mečeva na US Openu prije njega su odigrali još samo Jimmy Connors (115) i Roger Federer (103), a jubilarni izlazak na teren stadiona Arthur Ashe srpski teniser iskoristio je za novo postignuće koje će biti teško dohvatljivo.

Plasman u finale US Opena za Đokovića je ujedno bio 36. plasman u finale nekog od Grand Slam turnira. U pitanju je rekord koji Đoković drži ispred Federera (31), Rafael Nadala (30), Ivana Lendla (19) i Petea Samprasa (18).

U meču protiv Medvedeva, Đoković će imati šansu poboljšati i rekord u broju osvojenih titula s četiri najveća turnira. Zasad je na 23, jednoj više od Nadala i tri više od penzionisanog Federera.

Pobjeda Đokovića, uz polufinalni poraz Carlosa Alcaraza od Daniila Medvedeva, znači i da će doći do smjene na vrhu ATP liste.

Đoković će ponovno biti najbolji na svijetu i to s barem 2460 bodova prednosti. U slučaju da četvrti put osvoji US Open ta će prednost iznositi 3250 poena.