Trijumf u New Yorku

Španski teniser Rafael Nadal (2. ATP) osvojio je US Open i stigao do 19. Grand Slam titule u karijeri. Poslije žestoke borbe u finalu pobijedio je Rusa Daniila Medvedeva (5. ATP) nakon gotovo pet sati igre rezultatom 3:2, po setovima 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 i 6:4.

Nadal nije dobro počeo meč jer je upravo on prvi izgubio servis, ali je odmah potom uzvratio break pa je do kraja prvog seta bilo izjednačeno. Ipak, u 12. gemu, Medvedev dosta lako gubi svoj servis pa je Španac poveo u ovom meču.
Ključni gem u drugom setu bio je šesti kada Nadal uzima break koji potvrđuje dobrim servisima i dolazi na korak do titule.
Međutim, u trećem setu se probudio Medvedev, odnosno bolje rečeno njegov ubojiti servis. Servirao je bez greške i uz dva osvojena breaka i jedan izgubljeni smanjuje rezultat na 2:1 i vraća se u igru.
Žestoki servisi su ga služili i u narednom setu. Bez ikakvih problema osvajao je gemove, a onda u samom finišu Nadal gubi servis pa je Medvedev izjednačio rezultat. Činilo se u tom trenutku da je na psihičkoj bazi bio i bliži pobjedi, pogotovo što je i u petom, odlučujućem setu odlično servirao u jednom od najboljih finala US Opena.
Ipak, Nadal je u petom setu pokazao zašto će vjerovatno vrlo brzo biti najbolji svih vremena. Uprkos odličnom servisu Rusa, uspio je osvojiti dva uzastopna breaka i povesti 5:2. Potom gubi svoj servis, a kod rezultata 5:3 propustio je dvije meč lopte i Rus je smanjio na 5:4. Nadal je onda servirao za pobjedu i titulu te nije griješio. Rezultatom 6:4 okončava peti set i uz 3:2 osvaja US Open.
Sada ima 19. osvojenih Grand Slam titula, a današnjom pobjedom još jednom je utišao kritičare koji za njega tvrde kako je dominantan na zemljanim podlogama. Ovo mu je bio već četvrti osvojeni US Open, a osim toga osvojio je još tri titule na Australian Openu i Wimbledonu. Naravno, na Roland Garrosu je neprikosnoven s 12 naslova. Bolji od njega je i dalje samo Roger Federer koji sada ima samo jednu osvojenu Grand Slam titulu više (20).
Spisak tenisera sa najviše osvojenih Grand Slam titula:
1. Roger Federer (Švi) 20
2. Rafael Nadal (Špa) 19
3. Novak Đoković (Srb) 16
4. Pete Sampras (SAD) 14
5. Roy Emerson (Aus) 12
6. Bjoern Borg (Šve) 11
7. Rod Laver (Aus) 11
8. Bill Tilden (SAD) 10
9. Andre Agassi (SAD) 8
10. Henri Cochet (Fra) 8
11. Jimmy Connors (SAD) 8
12. Ivan Lendl (Češ/SAD) 8
13. Fred Perry (VBr) 8
14. Ken Rosewall (Aus) 8