POSLJEDICE

Kadetska odbojkaška reprezentacija Srbije je odbila da igra protiv selekcije Kosova te je tako ostala bez šansi da se kvalifikuje na sljedeće Evropsko prvenstvo.

Kao zvaničan razlog su naveli da su se razboljeli pred utakmicu, no mediji u Srbiji navode da je to urađeno samo da Odbojkaški savez Srbije ne bi bio kažnjen te da ne bi bili izbačeni iz međunarodnih takmičenja.

Odluka da ne odigraju pomenutu utakmicu za peto mjesto na kvalifikacionom turniru u Sjevernoj Makedoniji je stigla direktno od ministra sporta u Vladi Republike Srbije - Zorana Gajića.

Tako su kadeti reprezentacije Srbije izgubili šansu da nastupe na sljedećem Svjetskom prvenstvu pa je tako cijela jedna generacija eliminisana iz međunarodnih takmičenja.

Inače, pobjednik turnira Zonskih kvalifikacija u Strumici će se plasirati direktno na Evropsko prvenstvo 2024. godine dok će kvalifikacije nastaviti četiri tima plasirana od drugog do petog mjesta, a za to peto mjesto su trebali da se bore odbojkaši Srbije, no pobjeda je službenim rezultatom pripala selekciji Kosova koja će zajedno sa Rumunijom, Turskom, Grčkom i Sjevernom Makedonijom nastaviti kvalifikacije iako nije ostvarila nijednu pobedu na terenu.