Nakon pritiska

Bokserski savez Albanije će ipak učestvovati na svjetskom prvenstvu u Beogradu, iako su u subotu rekli da neće ukoliko se to ne dozvoli Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako su naveli bilo je pritisaka od strane Vlade Albanije i Svjetske bokserske federacije (AIBA) da se ipak takmiče.

“Rečeno nam je da ćemo biti kažnjeni u slučaju neučešća, deset godina ne bi mogli da učestvujemo aktivnostima AIBA-e“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kapiten tima Bokserskog saveza Albanije Nelson (Hysa) Husa.

On je dodao da je, prilikom zvaničnog otvaranja Svjetskog prvenstva u Beogradu, izlazak sportista iz Albanije bio propraćen zviždukom i dobacivanjem.

„Normalno ovdje (u Beogradu) smo bez želje, imamo stalni pritisak, kada sam izašao sa zastavom Albanije bilo je dobacivanja, zvižduka. Sinoć je srpska policija bila u hotelu zbog naše bezbjednosti", rekao je Husa.

Svjetsko prvenstvo u boksu, koje se ove godine održava u Beogradu, počelo je u nedjelju, 24. oktobra i trajaće do 6. novembra, međutim Kosovo neće učestvovati u takmičenju jer srpske vlasti nisu dozvolile kosovskim sportistima da uđu na teritoriji Srbije.

Delegacija sa Kosova, u kojoj su bila tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza Kosova, je najprije u subotu dva puta pokušala da uđe u Srbiju, ali je vraćna sa graničnih prijelaza, prvo zbog dresova sa državnim obilježjima, a potom i zbog kosovskih dokumenata.

Kosovski tim je u nedjelju, 24. oktobra, ponovo pokušao da ode u Beograd kako bi učestvovao na Svjetskom prvenstvu ali su ih srpske vlasti privele na graničnom prijelazu Merdare po “nalogu Vlade Srbije” i nisu im dozvolili da nastave put.

Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova rekao je za Radio Slobodna Evropa da im je rečeno da "Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a samim tim ni državna obilježja Kosova"

Besim Brahimi, selektor Bokserskog saveza Kosova, je za RSE rekao da više neće pokušavati da učestvuju na Svjetskom prvenstvu. Na osnovu agende, kosovski bokseri su takmičenje trebali da počnu u ponedjeljak.

„Gotovo je, ne pokušavamo više. Na graničnom prijelazu nam je rečeno da je to naredba Vlade Srbije, da ne dozvoljavaju učešće sa državnim simbolima na majicama. Nećemo (se takmičiti) bez simbola”, rekao je Brahimi.

Iz Svjetske bokserske federacije su 23. oktobra za RSE naveli kako je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u boksu za muškarce.

“AIBA očekuje da delegacija Kosovskog bokserskog saveza neće biti tretirana drugačije nego bilo koja druga delegacija, članica AIBA – e”, naveli su.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svjetske bokserske federacije.

Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu učestvuje 500 sportista iz preko 88 zemalja a takmičiće se u 13 kategorija.

Kosovo su trebala da predstavljaju tri boksera - Baškim (Bashkim) Bajoku, Špetim (Shpëtim) Bajoku i Patriot Behrami.Izvor: Radio Slobodna Evropa