OLIMPIJSKE IGRE

Osvajači olimpijskih medalja na Igrama u Tokiju neće imati priliku dobiti svoju medalju od osoba koje su predviđene da ih dodjeljuju uz stisak ruke, zagrljaj ili poljubac, već će sami morati objesiti osvojenu medalju oko svoga vrata, objavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Tomas Bah (Thomas Bach) na druženju s predstavnicima medija, koje je održano u srijedu virtuelnim putem, prenio je SK.hr.

- Medalje osvajačima neće biti obješene oko vrata. Donijet će im medalje na pladnju, a onda će ih sportisti sami uzeti. Osoba koja će stavljati medalje na pladanj nosit će dezinficirane rukavice. Donositelji medalja i sportisti će nositi maske. Neće biti rukovanja ni zagrljaja tokom svečane dodjele, objasnio je Bah proceduru dodjele olimpijskih odličja u Tokiju.

U Tokiju je do 8. augusta proglašeno stanje opće opasnosti, a u srijedu je bilo 1149 novozaraženih osoba, što je najveći broj u posljednjih šest mjeseci.

Olimpijske igre su izgubile podršku kod većeg dijela japanskog stanovništva, zbog bojazni da će njihovo održavanje pokrenuti val zaraze među Japancima, iako su na snazi stroge protivepidemijske mjere, a gledaocima nije dopušten dolazak na tribine olimpijskih borilišta.