Medicinsko čudo

U Brazilu se desilo medicinsko čudo jer je rođena beba sa čak četiri bubrega.

Isis Eloah Fereira Alves je stigla prerano na svijet.

Doktori su shvatili da Isis ima problem sa bubrezima kada je bila u materici, ali nisu bili sigurni šta je tačno u pitanju. Tek kada je Isis bila podvrgnuta operaciji sa pet mjeseci, ljekari su potvrdili da ima, ne jedan, već dva pomoćna bubrega. Tako da malena Isis Eloah Fereira ima četiri bubrega, piše New York Post.

Prisustvo jednog ili više dodatnih bubrega naziva se prekobrojni bubrezi ili pomoćni bubrezi. To je stanje toliko rijetko da je dokumentovano manje od 100 takvih slučajeva u cijelom svijetu. Vjeruje se da su dodatni bubrezi uzrokovani abnormalnom podjelom nefrogene vrpce na zidu embriona tokom trudnoće.

Bubrezi mogu ili ne moraju biti spojeni sa drugim bubrezima i mogu ostati neprimijećeni tokom života. Nakon što je prerano rođena carskim rezom u bolnici Regional de Sobradinho u Braziliji, Isis je smeštena u inkubator.

Kada joj je bila potrebna operacija sa pet meseci, ljekari u bolnici da Crianca de Brasilia Jose Alencar otkrili su da je rođena sa četiri bubrega. Njen gornji desni bubreg je uklonjen nakon što je opstrukcija dovela do nakupljanja urina.

New York Post