ODUŠEVLJEN OBIČAJIMA

Nekadašnji španski nogometaš Jose Ignacio Peleteiro, poznatiji kao Jota (32), prešao je na islam. Ovo je otkrio njegov prijatelj iz Kuvajta Faisal Buresli u video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama.

Od ovog španskog nogometaša mnogo su očekivali u Aston Villi kada su ga doveli. Igrao je za Brentford i Birmingham, kao i za B tim Real Madrida, prije nego što je prešao u Aston Villu, ali je u slavnom klubu odigrao samo 16 utakmica i postigao je jedan gol.

U 2022. godini završio je karijeru i investirao novac u poljoprivrednu tehnološku kompaniju Groinn. Nekadašnji ofanzivni veznjak sada je većinski vlasnik, a kompanija je sklopila partnerstvo sa španskom vladom koje bi prema projekcijama trebalo dovesti do skoka vrijednosti kompanije na vrtoglave tri milijarde eura.

Jota je u posljednje vrijeme boravio u Kuvajtu gdje je bio oduševljen tretmanom, običajima i tradicijom koje je vidio u kući svog prijatelja Faisala, te je na kraju odlučio da pređe na islam.

"Neka te Allah ispuni milošću i srećom. Kakva je velika blagodat vratiti se svom tvorcu mjesec dana prije dugo očekivanog ramazana. Dobro došao u islam brate", riječi su Jotinog prijatelja koje je prenijela Marca.

Jota i Faisal poznaju se 11 godina, kada su se sreli u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što se povukao iz svijeta nogometa, počeo je češće posjećivati ​​prijatelja u Kuvajtu, što je na kraju rezultiralo njihovom poslovnom vezom, ali i odlukom da prihvati islam.